Solbæravlerne er ved at gå i sort


Solbæravlerne er ved at gå i sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

PRISDYK: Overproduktion i Polen sender prisen ned på historisk lavpunkt - en krone pr. kilo
Solbæravlerne i Fyns Bærdyrkerforening er selv ved at gå helt i sort.

- Vi har aldrig tidligere oplevet så dårlige priser. En forventet afregningspris på under en krone pr. kilo markerer et historisk lavpunkt, hvorfra der er meget langt op til et niveau, som giver dækning for produktionsprisen, siger bærformand Svend Jensen, Skårup ved Svendborg.

Polen svømmer i bær

Årsagen er en kolossal overproduktion.

Polen, der producerer 10 gange flere solbær end Danmark, kan med en høst i år på 120.000-130.000 ton faktisk alene dække markedets behov for bær til saft og indfrysning.

De enorme bærmængder er resultatet af, at der i de seneste år - navnlig i Polen, men også i Danmark - er foretaget omfattende nyplantninger.

Udvidelserne blev gennemført på baggrund af flotte priser for fem-seks år siden. Da kunne de danske avlere opnå

kilopriser på syv-otte kroner, oplyser Svend Jensen.

Et frit marked

- Som solbæravlere har vi levet med at være på det frie marked, så vi ved, at priserne kører op og ned. Vi er også vant til at produktionen går op og ned, men vi har aldrig oplevet så dårlige priser som i år, siger Svend Jensen.

Medvirkende til prisdykket er sammen med de nye arealer en tilbageholdenhed på det store tyske marked, udløst af den økonomiske afmatning.

- Det kan betyde, at en del af årets høst vil blive lagt på lager til næste år, så der er ikke umiddelbart udsigt til, at økonomien bliver meget lysere i 2005.

Over de seneste 10 år har gennemsnitsprisen for danske solbær været 4,70 kroner, og bærfolkene vurderer, at de i hvert fald skal op på 4,50 pr. kilo for at have balance i økonomien. Sidste år opnåede de kun et par kroner kiloet.

Satser på flere ben

For de fleste bæravlere i Danmark er solbær en af flere af-grøder. Mange driver traditionelt landbrug ved siden af eller frugtavl.

- Vi sætter vores lid til, at i hvert fald et af de tre ben, vi satser på, kan bære, siger en af de fynske solbæravlere, Jens Pedersen, Kogsbøllegård ved Nyborg.

Han producerede sidste år 400 ton solbær, og venter i år en lidt mindre høst. Dertil kommer en produktion af surkirsebær og traditionel planteavl.

Svend Jensen siger, at årets priser på solbær nok har givet avlerne et chok, men netop fordi de fleste af de knap 100 medlemmer i Fyns Bærdyrkerforening har flere ind-tægtskilder, venter han ikke, at en sort solbærperiode vil drive nogen fra deres ejendom.

- Men situationen er da alvorlig, betoner han.

Den danske produktion ventes i år at nå op på 9000-10.000 ton svarende til en normalhøst - målt i mængde.

En fjerdedel af bærrene indfryses og sælges til fødevareindustrien, mens to tredjedel af bærrene presses til saft.

Hovedparten af de danske bær aftages af Ørbæk Mostfabrik, der både producerer frosne bær og saft, og Vallø Saft A/S. De ventes at afregne under en krone kiloet for bær til saft, mens bær, som opnår at komme på frost, formentlig indbringer en merpris på 30-40 øre med kiloet.

De fynske og jyske avlere, der er medlemmer af Fyns Bærdyrkerforening, indleder høsten i starten af næste uge.

Solbæravlerne er ved at gå i sort

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce