Søvndal om uran-rapport: Vi er uenige med Grønland


Søvndal om uran-rapport: Vi er uenige med Grønland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Uranudvinding på Grønland giver uenighed mellem Danmark og Grønland, siger udenrigsministeren.

En fælles dansk-grønlandsk rapport om udvinding af uran i Grønland og de mulige udfordringer herved opfordrer kraftigt de to parter - den danske stat og det grønlandske selvstyre - til samarbejde.

Men selvom der er enighed om, at samarbejde er vejen frem, så er der også uenighed mellem de to parter, fastslår udenrigsminister Villy Søvndal (SF) i en pressemeddelelse.

- Der er områder, hvor Danmark og Grønland er enige om at være uenige: Det drejer sig grundlæggende om kompetencefordelingen mellem Grønland og Danmark efter grundloven og selvstyreloven, siger han.

Uranudvinding er kontroversielt, fordi Grønland har ansvaret for sin undergrund og dermed kan vælge at ophæve nul-toleranceprincippet og udvinde uran på samme måde som andre råstoffer.

Men udvinding og eksport af uran har samtidig betydning for rigets udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitik, der sorterer under Danmark.

Det er den nøjagtige fordeling af kompetencerne - eksempelvis i forbindelse med håndtering af det potentielt farlig stof - der er uenighed om.

- Det er vigtigt, at denne uenighed ikke kommer til at stå i vejen for praktisk samarbejde, siger Villy Søvndal:

- Det næste vigtige skridt er derfor hurtigt at nå til enighed om en samarbejdsaftale mellem Danmark og Grønland med blandt andet en informationsmekanisme, der sikrer, at rigets samlede udenrigs-, forsvars- og sikkerhedspolitiske interesser kan varetages på forsvarlig vis.

Den 28. oktober stemmer medlemmerne i Inatsisartut, det grønlandske landsting, om nul-tolerancepolitikken skal ophæves.

Søvndal om uran-rapport: Vi er uenige med Grønland

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce