Søvndal: Nato har øje på kemiske våben

Nato generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og udenrigsminister Villy Søvndal til udenrigsministermøde i Nato i Bruxelles tirsdag.
Foto: AP/POLFOTO

Søvndal: Nato har øje på kemiske våben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Verden skal være klar til at sikre Syriens kemiske våben, hvis regimet falder, siger udenrigsministeren.

Det internationale samfund skal holde nøje øje med, hvad der sker med Syriens lagre af kemiske våben, hvis præsident Bashar al-Assad bliver væltet under konflikten i det borgerkrigshærgede land.

Det mener både Natos generalsekretær, Anders Fogh Rasmussen, og udenrigsminister Villy Søvndal (SF), efter at der i de seneste dage har været stor fokus på den store oppositionsgruppe al-Nusra Front, der for få dage siden svor troskab til al-Qaeda.

- Det er klart, det er også en situation, hvor verdenssamfundet er nødt til at reagere og sikre, at ekstreme grupperinger ikke har kontrol over kemiske våben, siger Søvndal under et møde i Bruxelles med sine 27 ministerkollegaer fra Nato-landene.

Udenrigsministeren understreger, at en eventuel international militæraktion efter Assads fald vil kræve en FN-resolution.

Søvndal det gør klart, at han håber, at det i givet fald ikke bare bliver en vestlig indgriben, men at lande fra regionen også står klar med en hjælpende hånd. Også for at stabilisere, beskytte mindretal og beskytte flygtninge.

- Jeg er helt sikker på, at der er nogle overvejelser. Jeg tror ikke, at der ligger en konkret plan. Men jeg er helt sikker på, at Nato i sagens natur overvejer denne her situation, siger han.

Nato-landenes 28 udenrigsministre har på mødet diskuteret to scenarier, hvor kemiske våben kunne komme i spil.

- Der er to bekymringer. Det ene er, at Assad-regimet er villig til at bruge dem i en eller anden desperat slutfase af denne her konflikt. I så fald overskrider de en rød linje, som får konsekvenser.

- Den anden store frygt er selvfølgelig, at det falder i hænderne på nogle ekstreme grupperinger, som kan bruge dem ikke alene i Syrien, men kan bruge dem principielt i hele verden, siger han.

Forud for mødet udtrykte Anders Fogh Rasmussen frygt for, at konflikten i det borgerkrigshærgede land spreder sig.

- Vi kan alle se, at situationen i Syrien bliver værre. Og vi kan ikke ignorere risikoen for, at den breder sig i regionerne med mulige implikationer for de allierede landes sikkerhed, siger Fogh.

Søvndal: Nato har øje på kemiske våben

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce