Små firmaer skal redde Fyn


Små firmaer skal redde Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

JOB: Små og mellemstore virksomheder gør Fyn robust over for globaliseringen

1247. Så mange job skabte 79 hurtigt voksende virksomheder på Fyn i løbet af ét år frem til august i år - en periode, hvor ledigheden på øen modsat andre steder i landet faldt. Og Fyn skal være lykkelig for, at regionen hverken huser kæmpe produktionsvirksomheder eller sværindustri i stor stil.

- Vi slipper for lukninger og udflytninger, som lægger hele bysamfund og egne døde. Sådan som det er sket og fortsat sker både i USA, England, Tyskland, Sverige og i begrænset omfang også i andre dele af Danmark, siger professor Bo Eriksen fra SDU.

Senest har nordjyske Pandrup været hårdt ramt af lukningen af Flextronics, og nu lurer en omfattende udflytning af Legos produktion fra Billund til Kina.

I stedet er Fyn karakteriseret ved, at otte ud af 10 virksomheder har færre end 20 ansatte, og de er ikke specielt sårbare i en globaliserings- og udflytningsbølge, hvor lønforskelle er drivkraften.

Ledigheden falder

Derimod er de hurtige til at omstille sig og udnytte et opsving, når det viser sig.

Selv om arbejdsløsheden stiger på landsplan, falder den fortsat på Fyn i en tid, hvor store virksomheder som Danionics, Micro Matic, Thermo King og senest Electrolux helt eller delvist er på vej østover.

Ifølge AF faldt ledigheden fra 7,3 til 7,1 procent på Fyn fra august 2003 til august i år, som er den seneste periode, der er gjort op. Blandt andet altså fordi 79 hurtigt voksende, såkaldte vækstvirksomheder ifølge en rapport fra revisionsfirmaet Ernst &Young skabte 1247 nye job.

- Virksomheder, som gør sig i masseproduktion, er utroligt sårbare i disse år, siger formanden for Dansk Arbejdsgiverforening på Fyn, Falck-chefen Hans Nielsen.

- Selv om vi gennem tiden har savnet de store masseproducerende virksomheder, kan vi i dag glæde os over den mangeartethed, vi i stedet har i vores erhvervsliv, siger han.

Hurtige på aftrækkeren

Formanden for Arbejdsmarkedsrådet ser også den særlige fynske erhvervsstruktur som en styrke.

- I dag er det positivt, at vi har så mange små- og mellemstore virksomheder på Fyn. De har lettere ved at ændre strategi, end de store har, siger formand Jesper Rasmussen, personalechef på Odense Staalskibsværft.

I Fyns ErhvervsCenter betragter man også de små virksomheder som et bolværk mod globaliseringens skadelige virkninger, men advarer også.

- Mindre virksomheder, som enten er underleverandører til de store, som for tiden er hårdt presset, eller som ikke er særligt specialiserede, lever livet farligt, siger afdelingschef Palle Møldrup fra Fyns ErhvervsCenter.

Derfor iværksætter centret snart en kampagne, som skal få 600 udvalgte små- og mellemstore virksomheder med i alt 20.000 ansatte til at finde sammen i produktionsnetværk, raffinere deres produkter og opsøge nicher.

Små firmaer skal redde Fyn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce