Slik og smøger presser inflation i vejret


Slik og smøger presser inflation i vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Højere priser på smøger, chokolade og is får inflationen til at stige. Skattereformens afgiftsstigninger koster hver husholdning 2000 kroner i øget inflation.

Laster som chokolade, sprut og cigaretter er blevet dyrere fra første januar i år - og de højere priser på de usunde varer får inflationen til at stige.

Det samlede forbrugerprisindeks for januar steg to procent i forhold til samme måned sidste år, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Måneden før var den tilsvarende stigning kun på 1,4 procent.

Seniorøkonom Niels Rønholt fra Jyske Markets vurderer, at den nye skattereform trækker op i den årlige inflation, fordi skattelettelserne delvist er finansieret af højere priser på en række usunde varer og brændstof.

- Helt konkret er afgifterne på eksempelvis chokolade og is sat op. Og prisen på en pakke cigaretter er også steget med ca. tre kroner som følge af højere afgifter, siger han i en kommentar.

Christian Hilligsøe Heinig, chefanalytiker i Sydbank, har regnet på Finansministeriets udmelding af afgifternes indflydelse på inflationen.

- Holder dette estimat stik, så vil en typisk dansk husholdning komme til at betale i omegnen af 2.000 kroner ekstra i år som en konsekvens af skattereformen, siger han i en kommentar.

Den samlede skattereform er dog positiv for danskerne, som har fået 13 milliarder kroner mere i skattelettelser, end de højere afgifter forventes at indbringe statskassen.

Det seneste år er priserne steget mest på alkoholiske drikkevarer og tobak - hele seks procent. Transport steg 4,6 procent, hvilket bl.a. skyldes stigende priser på benzin.Til gengæld blev mad og drikkevarer 2,6 procent billigere, fordi priserne falder på kød, grøntsager og mælk. Tøj og sko faldt 10,4 procent som følge af butikkernes januar-udsalg.

Slik og smøger presser inflation i vejret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce