Skov-ejere i dyb krise


Skov-ejere i dyb krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Efter fire år med røde tal på bundlinjen er der for alvor krisestemning blandt de private danske skovejere med løv- og nåletræ.

Blandt de hårdest ramte er de større og meget store godser med salg af træ som en væsentlig del af indtægtsgrundlaget.

Ud af en samlet omsætning på 1,1 milliard kroner fik 500 medlemmer af Dansk Skovforening tilsammen 250 millioner kroner i underskud på salg af træ til tømmer. Og 2004 tegner til at blive et år med lige så røde tal, skriver Berlingske Tidende.

- Situationen er meget kritisk. Frem til stormfaldet i 1999 havde vi for eksempel gode afsætningsmuligheder for bøgetræ. Men blandt andet på grund af de store lagre er det i øjeblikket meget svært at sælge frisk bøgetræ. Priserne er lige så dårlige, som de var i begyndelsen af 1990'erne, siger formanden for Dansk Skovforening, godsejer Lars Wilhjelm, der ejer Orenæs Skovdistrikt på Falster.

Priserne på dansk løv- og nåletræ til savværkerne i ind- og udlandet er helt i bund. Der er meget lav efterspørgsel på bøgekævler til finer. En væsentlig årsag til den vedvarende krise er stærkt faldende priser på verdensplan. Danske skovejere får både hård konkurrence fra Østeuropa og USA.

Udgifterne til skovning, transport, pleje, administration, renter og ejendomsskatter oversteg indtægterne på salg af træ, pyntegrønt og jagt med 700 kroner pr. hektar. I 2002 var der et minus på 1000 kroner pr. hektar.

Nåletræspriserne er siden 1970'erne faldet brat, og visse skovejere har i år annulleret leveringsaftaler med opkøbere, fordi prisfaldet på vise produkter har været helt på til 20 procent. (ritzau)

Skov-ejere i dyb krise

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce