Han er 49 år og har i nu fire år levet af at handle aktier på fuld tid. Gevinsten er enorm. Afkastet alene i år er på over 50 procent - uden at han nogensinde har læst et regnskab. For fire år siden stoppede han som folkeskolelærer for at få mere tid til at handle
Tæt ved 25 års kamp med kridt, skolebøger og støjende elever blev skiftet ud med en computer, hvorfra han nu på fuld tid køber og sælger aktier i den helt store stil hen over dagen. Jørgen Assam er 49 år og gennemfører typisk mellem tre og 15 aktiehandler hver eneste dag. Han mener godt, at han kan kaldes for en –daytrader–, for det er ikke få aktier, han jonglerer med - dag efter dag.

Resultatet er noget nær imponerende. Han har alene i år skrabet et kæmpeafkast på 50 procent hjem.

- De sidste fire år har jeg tjent mere end nogensinde før og betydeligt mere, end jeg ville kunne tjene som skolelærer, siger Jørgen Assam.

Det er udelukkende danske aktier han handler, og det sker via en simpel netbank hos Jyske Bank.

Jørgen Assam laver så mangle handler, at han har presset Jyske Bank til at give han en særlig lav kurtagesats på 0,15 procent ved hver handel, som let kan være på både 200.000 og 300.000 kroner.

- Men jeg har ikke noget loft for, hvor meget jeg køber for. Nogle gange kan det godt være for 500.000 kroner, andre gange kun 100.000 kroner, siger Jørgen Assam, som tilmed siger, at han aldrig læser regnskaber, bruger teknisk analyse eller lytter til bankernes råd om, hvornår man skal købe og sælge.

Bankernes aktieråd mener Jørgen Assam nemlig ene og alene sendes ud for, at de selv kan tjene penge på det. Ofte har han set, at bankerne selv har købt stort op i en aktie, før de udsender en varm købs-anbefaling. Andre gange har de solgt stort ud, før en anbefaling om et salg kommer på gaden.

Lytter ikke til bankerne

- Så jeg lytter ikke til bankernes aktieråd. Jeg følger ene og alene min sunde fornuft og min egen mavefornemmelse. Men det er vigtigt, at komme ud af aktier i tide, hvis de begynder at falde. Så gælder det bare om at komme ud i en fart, også selv om det giver tab. Det gælder om at tage tabene i tide og i opløbet, før de bliver for store. Ofte sælger jeg også alle mine aktier, før der kommer vigtige nøgletal fra USA, som ofte har det med at påvirke kurserne kraftigt. Men når aktierne kører op, gælder det også om at være med, siger Jørgen Assam.

Få minutter før vi ringede til den forhenværende skolelærer har han netop købt 1700 aktier i Danske Bank til kurs 211. Det svarer til en investering på tæt ved 360.000 kroner.

DSV og Torm havde han derimod lige solgt. Det skete efter Torm på få dage var steget fra kurs 218 til 233, mens DSV var skudt i vejret med næsten 14 procent fra kurs 123 til 140.

- Men min bedste investering nogensinde er Rockwool, som jeg for tre år siden købte i kurs 227, og som nu er oppe i 1850. For nylig faldt den til kurs 1656, og da begyndte jeg at købe stort op. Det skete dog først, efter en række store salgsordrer fra andre aktiehandlere var afviklet. Aktien er da også nu igen oppe i 1850, siger Jørgen Assam.

Dårlige handler med tab har han også lavet en del af. Men det, som i dag ærgrer Jørgen Assam mest, er at han for nogle år siden gik glip af en kæmpe optur i ØK-aktien, der på kort tid steg fra kurs 300 til 440.

Spilleraktien Topsil, der er nede i en kurs under to kroner, er også en af dem, han handler meget.

- Den har det med at stige op til regnskabet. Der spekuleres hele tiden i, at de kommer med en kæmpe opjustering. Men regnskabet har det altid med at skuffe. Så den aktie skal sælges før regnskabet udsendes, og købes op før alt for mange begynder at spekulere i, at regnskabet måske bliver godt.

Bruger hele dagen

Et vigtigt redskab for Jørgen Assam er de såkaldte ordredybder, hvor det er muligt at se, hvor mange der står i kø for at købe eller sælge en aktie.

Kurser i realtid har Jørgen Assam derimod ikke. Han følger derimod aktiekursernes udvikling med 15 minutters forsinkelse typisk på Euroinvestor.dk, og udenlandske nyheder finder han ofte på CNN Money.

Men i netbanken hos Jyske Bank kan han få topaktuelle kurser uden forinkelse, hvis han vil gennemføre en handel.

- Jeg bruger stort set hele dagen på det her. Klokken seks hver morgen tjekker jeg, hvordan aktiemarkederne i Asien er lukket, og hvordan futures-kursen ser ud for det amerikanske marked. Den er et forvarsel om, hvorvidt aktierne vil åbne højere eller lavere senere på dagen. Derefter går det slag i slag. Man skal være oppe på dupperne dagen lang og være klar til at slå til. Det kræver en del koncentration.

Men at det er rasende sjovt, lægger han ikke skjul på.

- Jeg nyder det virkelig, siger Jørgen Assam.

Han mener dog, at det gælder om at holde sig ude af det danske marked mellem klokken 09.00 og 10.00.

- Den første time handel kaldes for tossetimen. Der stiger kurserne ofte ganske meget, hvis aktiemarkedet i USA dagen før lukkede med pæne stigninger. Men efter den første times handel plejer kurserne at falde lidt til ro igen.

Et sandt virvar af handelsnotater er resultatet af Jørgen Assams mange aktiehandler, som let kan give Jyske Bank en indtægt fra kurstage på 1500 kroner eller mere endnu - om dagen.

Men Jørgen Assam har en revisor til at klare hele regnskabet, og at skatten på aktiegevinster de senere år er sænket glæder ham. Fortsat synes han dog, det er i overkanten, at der skal betales op til 43 procent i skat af alle gevinster.

Det kræver tid

Om andre han gøre ham kunsten efter og også gøre aktier til en lukrativ levevej, ved Jørgen Assam ikke.

- Det kræver meget tid. Det kræver også en stor viden om økonomi, så man kan vurdere, hvordan aktierne vil reagere på nyheder af forskellig art, eksempelvis nøgletal fra USA. Men man skal heller ikke gøre det mere svært, end det er. Det kan lade sig gøre at tjene gode penge på dette her. Jeg har i hvert fald haft fire gode år og tjent rigtig gode penge på dette her. Så der er muligheder, siger Jørgen Assam.

En del af hans penge er sikret i mere stabile investeringer på en pensionsordning, men store dele af den frie formue er dagligt på spil i ak- tier.

Det giver ikke kun penge, men også underholdning i topklasse, lyder det fra Jørgen Assam.
  • fyens.dk