Skiferboringer rammes af nye miljøregler


Skiferboringer rammes af nye miljøregler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU vil lave en større overhaling af reglerne for miljøvurderinger, men skifergas var tæt på at komme i vejen.

Det er på et hængende hår, at EU-Parlamentet onsdag er blevet enige om et bud på, hvordan reglerne for miljøvurderinger skal se ud fremover.

Med 643 afgivne stemmer fik den italienske liberaldemokrat Andrea Zanoni et flertal på 21 stemmer - og dermed parlamentets velsignelse til at starte forhandlingerne med medlemslandene.

En af de største grunde til splittelsen i parlamentet har været den kontroversielle skifergas-udvinding, der benytter sig af en kemisk boringsform - fracking.

Skifergas-felter producerer typisk ikke så meget gas som andre typer gasfelter.

Derfor har skifergas generelt været fritaget fra de nuværende regler om, at der skal foretages en miljøvurdering, inden et projekt kan startes. Men det hul vil EU-Parlamentet have lukket.

- Det er helt centralt, at vi i dag har vedtaget tydelige regler om krav til miljøvurdering for skifergasprojekter.

- Dermed har vi sagt til olie- og gasindustrien at de ikke bare har frit lejde til at bore sig igennem Europa i deres iver efter at "fracke" sig frem til gas, siger europaparlamentariker Margrete Auken (SF).

I Danmark har der allerede i foråret kørt en sag, hvor franske Total og Nordsøfonden ville bore efter skifergas i Nordjylland.

Her fastslog Frederikshavn Byråd, at der skulle foretages en fuld miljøvurdering allerede inden prøveboringerne - og det forbehold er nu blevet cementeret ved lov.

- I Nordjylland har borgerne allerede været på gaderne for at sikre en undersøgelse forud for skifergas-boringerne.

- Med den lov vi i dag har vedtaget, så vil det være obligatorisk at foretage undersøgelserne forud for disse boringer, siger parlamentariker Anna Rosbach fra Miljøpartiet Fokus.

Samtidig skal der ifølge det oprindelige udspil fra kommissionen stilles en række krav, som bygherrernes nye miljørapporter skal overholde.

Ud over ekstra kriterier for miljøvurderingen - herunder påvirkning af jorden, ressourceforbrug og biodiversitet - bliver der med parlamentets forslag lagt op til øvre og nedre begrænsninger for offentlige høringsfrister.

- Dette er i bund og grund en tillidserklæring til, hvad der altid har været en af grundstenene i EU's miljøpolitik.

- Et vigtigt lovforslag, som sikrer at der tages højde for befolkningens bekymringer, når nye udviklingsprojekter skal sættes i gang, siger EU's miljøkommissær, Janez Potočnik.

EU-Parlamentet skal nu i forhandlinger med medlemslandene, hvor formandskabet fra Litauen og Andrea Zanoni skal høvle og file på forslaget.

Herefter skal det endeligt godkendes af medlemslandene og det samlede parlament, før det træder i kraft.

Skiferboringer rammes af nye miljøregler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce