Skat vil censurere pressen

Det var en usædvanlig stor kontrolaktion, som Skattecenter Svendborg inviterede medierne til at dække på Egeskov Marked. 60 civilklædte skattefolk fra både Fyn og Sønderjylland, tre-fire politimænd og en udsendt fra fødevaremyndighedernes kontrolafdeling i Odense cirkulerede rundt mellem de godt 450 boder på pladsen. Myndighederne fandt blandt andet 30 uregistrerede virksomheder og 11 skyldnere, som tilsammen måtte af med 100.000 kroner til statskassen.
Foto: Birgitte Carol Heiberg

Skat vil censurere pressen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Forud for kontrolaktion på Egeskov Marked bad Skat journalister skrive under på kontrakt.

Razziaer mod bordeller, markedspladser og pizzabarer er populært mediestof. Derfor stiller journalister i hobetal op, når Skat inviterer dem med på en kontrolaktion.

Tilsyneladende også selv om Skat beder dem skrive under på en kontrakt, der giver myndighederne mulighed for at censurere artikler og tv-indslag før offentliggørelse.

For eksempel bad Skat forud for den store kontrolaktion på Egeskov Marked alle journalister om at skrive under på en kontrakt, hvis de ønskede at følge med Skats kontrolmedarbejdere rundt på markedspladsen.

Fyens Stiftstidende og TV-Avisen nægtede. Fyns Amts Avis skrev under, og TV 2/Fyn skrev kun under på et tillæg til kontrakten.

Kontrakten, der giver Skat mulighed for at redigere indhold, vækker forargelse hos Danmarks førende mediejurist Oluf Jørgensen, der tidligere har kritiseret politiet for at forsøge at censurere medierne ved hjælp af kontrakter.

- Jeg har aldrig set noget lignende, og jeg finder det uforståeligt at nogle medier skriver under. Det er censur og et alvorligt anslag mod pressefriheden, siger Oluf Jørgensen.

I strid med grundloven

Han mener ligefrem, at den type aftaler er i strid med grundloven og menneskeretskonventionen.

Også Per Westergård, chefredaktør på Fyens Stiftstidende tager afstand fra den tre sider lange kontrakt.

- Den slags accepterer vi ikke. Vi skriver for læserne. Ikke for kilderne. Læserne skal kunne regne med, at vi er uafhængige af kilderne, og at vi også stiller de kritiske spørgsmål. Vi skal ikke være PR-organ for skattevæsen eller andre myndigheder. Vi tager stilling fra gang til gang. Men hvis aftalen binder os i for høj grad, så siger vi nej, siger han.

Sådan ser Carsten Olsen, som er nyhedschef på Fyns Amts Avis ikke på sagen. Det var ham, der skrev under på kontrakten.

- Vi har gjort det før, og vi har diskuteret det meget. Men vi blev enige om, at den var så specifik, at vi godt kunne gå med til det, siger han og tilføjer:

- Generelt synes jeg, at det er betænkeligt. Men man kan jo godt forstå, at myndighederne i visse situationer vil beskytte tavshedsbelagte oplysninger.

TV 2/Fyn nægtede at skrive under på den store kontrakt med 19 punkter, men skrev ifølge nyhedschef Jørgen Møllekær under på et tillæg til kontrakten, som kun omfatter de presseetiske regler, som stationen i forvejen efterlever.

Stærkt bekymrende

- Vi blev præsenteret for en kontrakt, som vi slet ikke kunne acceptere. Derfor blev vi enige om at skrive under på en lille kontrakt, som for mig var en gentagelse af de presseetiske regler, siger han.

Jørgen Møllekær mener dog, at det er en stærkt bekymrende udvikling.

- Det afgørende er, at det vi sender om aftenen, er noget, som vi selv har redigeret. Det vil vi på ingen måde give køb på, siger han.

Hos Skattecenter Svendborg, som var ansvarlig for kontrolaktionen på Egeskov Marked, forklarer Brian Bunk, at kontrakterne resultatet af en beslutning fra Skats hovedcenter i København.

- Det er for at beskytte indehaverne af boderne på markedspladsen. Derfor er vi nødt til at have lidt styr på journalisterne, siger han.

Skat vil censurere pressen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce