Skat på jagt efter sorte østarbejdere


Skat på jagt efter sorte østarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Regeringen har som et led i den nye Østaftale pålagt Skat at øge kontrollen med østarbejdere på byggepladser

Østarbejdere bliver målet, når Skats vagthunde rykker ud på kontrolbesøg på fynske byggepladser næste gang.

Det skyldes ifølge Jesper Juel Jensen, der er fuldmægtig i kontrolafdelingen i Skattecenter Odense, at der stadig er problemer med fusk i branchen.

- Der er simpelthen for mange sager, hvor folk arbejder sort, og hvor virksomhederne ikke har rent mel i posen, siger han.

Det er blot få uger siden, at Skat lavede en massiv kontrolaktion på byggepladser i hele landet for at komme fuskeriet til livs, og den næste aktion er allerede planlagt.

Skat slår nemlig til igen til efteråret, og her er målet udelukkende det stigende antal østarbejdere på de fynske byggepladser.

- Hvor vi tidligere kørte rundt på tilfældige byggepladser, koncentrerer vi os nu om de byggepladser, hvor vi ved, at der er udlændinge, siger Jesper Juel Jensen.

Den skærpede indsats mod østarbejdere sker som en reaktion på de nye regler for østarbejdere i Danmark, som trådte i kraft den 1. maj.

Reglerne erstatter den såkaldte Østaftale, der blev indgået i forbindelse med EU-udvidelsen i 2004, og de vækker begejstring hos virksomhederne.

Ikke mindst fordi østeuropæere, som kommer til Danmark for at finde arbejde til en højere løn end i deres hjemland, ikke længere behøver at søge om opholdstilladelse igennem udlændingestyrelsen. Når bare de har en overenskomstdækket kontrakt og et skattekort.

Døren er åben

Således er døren åben for østarbejdere, og det vækker bekymring i fagforeningerne, som frygter, at deres medlemmer vil blive skubbet ud af arbejdsmarkedet til fordel for østeuropæere på mindsteløn.

Derfor har blandt andet 3F presset på for, at de danske myndigheder skal øge kontrollen med østarbejderne for at undgå en uretfærdig konkurrencesituation.

Resultatet er, at de nye lempelige regler for østarbejdere i Danmark bliver ledsaget af en række tiltag, hvoraf Skats kontrolbesøg på byggepladserne blot er et af dem.

Nyt register

Erhvervs- og Selskabsstyrelsen har for eksempel oprettet et nyt register over udenlandske virksomheder og udstationerede i Danmark (RUT-registeret).

Formålet er at forbedre overvågningen af arbejdsmiljøforhold, illegalt arbejde og moms- og skattebetalinger.

Men Jesper Juel Jensen tvivler på, at det nye register bliver anvendeligt for Skat.

- Det giver jo ingen effektive sanktionsmuligheder, hvis de udenlandske virksomheder ikke overholder deres forpligtelser i Danmark, siger han med henvisning til det faktum, at de østeuropæiske virksomheder selv skal registrere sig i Danmark.

Skat på jagt efter sorte østarbejdere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce