Skarpt hjørne på Lindø: Bladt har lavet over 100 vindmøllefundamenter

Vindmøllefundamenterne fylder godt i landskabet. Men det gør de også på havbunden. Det er kun den gule del af fundamentet, der vil være synlig på havoverfladen. Foto: Michael Bager

Skarpt hjørne på Lindø: Bladt har lavet over 100 vindmøllefundamenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stålvirksomheden har produceret vindmøllefundament nummer 100 på Lindø.

Det går stærk hos Bladt Industries, der er en af de største lejere af plads i Lindø Industripark. Stålvirksomheden har som den første producent i verden afsluttet produktionen af vindmøllefundament nummer 100. De enorme ståltårne har i flere år været synlige for alle, der har været i nærheden af industriparken.

Ifølge Jens Peter Andersen, der er division manager hos Bladt Industries, skyldes det ikke mindst, at virksomheden har formået at fremstille de enorme tårne i serieproduktion.

- Vi er gået fra tomme haller på Lindø i 2013 til etablering af et moderne højteknologisk set-up til serieproduktion, hvilket er en kæmpestor præstation, hedder det blandt andet i en pressemeddelelse.

I fagsproget betegnes fundamenterne som jackets. Der er tale om ståltårne, der sænkes ned på havbunden, inden selve vindmølletårnet sættes op. Øverst monteres nacellen med vindmøllens generator, gear og bremser samt alt den teknik, der styrer produktionen fra vingerne.

Ikke for skoledrenge

Og lad det bare være sagt med det samme. Håndteringen er ikke for skoledrenge. Fundamenterne, der er beregnet til at stå på havbunden, har en højde på 60 meter, og hver jacket vejer 600 ton.

De første 41 fundamenter blev i løbet af 2014 produceret til havvindmølleparken Baltic2, der ligger i Østersøen godt 30 kilometer nord for den tyske ø Rügen. I 2015 fik Bladt Industries endnu en ordre på 41 fundamenter - denne gang til havvindmølleparken Wikinger, der også ligger i den tyske del af Østersøen. Med en samlet kapacitet på 350 megawatt er den i stand til at forsyne mere end 350.000 husstande med elektricitet.

Sidste år begyndte produktionen af 30 jacketfundamenter til Beatrice ud for østkysten i den nordlige del Skotland, og det er et tårn i denne serie, der runder det skarpe hjørne som jacket nummer 100.

Skarpt hjørne på Lindø: Bladt har lavet over 100 vindmøllefundamenter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce