Selvstændig efter fire år i Danmark: - Ingen betaler for mig

Mohammad Mansour har ambitioner om en hel kæde af restauranter med speciale i arabisk vegetarmad. Foto: Vibeke Volder

Selvstændig efter fire år i Danmark: - Ingen betaler for mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mohammad Mansour har netop åbnet sin egen restaurant i Bazar Fyn i Odense. De første skridt til at leve den drøm tog han som praktikant i en privat virksomhed lidt længere nede af gangen i bazaren, hvor han var i praktik som bogholder.

Mohammad Mansour smiler næsten hele tiden, da avisen møder ham. Det kan være fordi, han er 28 år og netop har åbnet sin egen restaurant Alhumsani i Bazar Fyn. Det første skridt op af stigen til en karriere, som godt må ende med titel af manden bag en hel kæde af restauranter med speciale i arabisk vegetarmad, drømmer han.

For fire år siden boede han med sin familie i Damaskus i Syrien, hvor han er vokset op.

Han læste til revisor og så en fremtid med regnskaber, økonomisk overblik og rådgivning foran sig. Men borgerkrigen sendte ham og hans to brødre på flugt, og endestationen blev Odense.

Mohammad Mansour er også en af de ti flygtninge Fyens Stiftstidende fulgte i 2015 i artikelserien "Folk vi har brug for", hvor vi undersøgte mulighederne for at integrere de mange flygtninge, der kom i 2014 og '15 på det fynske jobmarked.

Han og hans to brødre var i gang med en uddannelse, da de måtte flygte og efterlade deres forældre og en lillesøster i Damaskus.

Avisen mødte ham første gang på Tietgenskolen, hvor han blandt andet fik undervisning i dansk og i at søge job. Den gang så han også lyst på fremtiden og drømte om at tjene sin egne penge og afslutte sin uddannelse til revisor.

Sidenhen har han være i praktik, i uddannelse og i arbejde som pakker på bageriet Mette Munk.

Praktikken blev et af vendepunkterne på hans vej til at blive selvstændig.

Mohammad Mansour. Foto: Vibeke Volder
Mohammad Mansour. Foto: Vibeke Volder

Mere end praktik

Kort efter Mohammad Mansour kom til Odense med sine brødre var han i gang med intensive kurser på Lær Dansk. Og sproget er den første og største stopklods, der tårner sig op foran flygtninge som Mohammad Mansour, der gerne vil arbejde.

- Det gik hurtigt med at lære sproget i begyndelsen, men det er noget andet, når man skal arbejde, siger han.

Hans første praktik var i en børnehave, men den varede kun en uge, så havde kommunen fundet ud af, at han havde en halv uddannelse med sig og sendte ham på et jobafklaringskursus på Tietgenskolen. Kort tid efter kom han tre måneder i praktik som bogholder hos en revisor.

- Det var i praktikken, jeg lærte, hvad de forskellige ting hedder. Årsrapporter, regnskaber og alle de forskellige papirer. Det er bare svært at arbejde som revisor med det samme, når sproget er svært og folk snakker for hurtigt. Men jeg lærte noget om at gå på arbejde i Danmark og om, hvad man skal gøre, hvis man vil åbne sin egen virksomhed, fortæller Mohammad Mansour.

Den viden har han nu sat i spil med åbningen af restauranten i Bazar Fyn.

- Ham, jeg arbejdede for som bogholder, er her i Bazar Fyn, og nu har han endda hjulpet mig med at åbne mit eget sted, siger Mohammad Mansour.

Mohammad Mansour på 28 år har netop åbnet egen restaurant og drømmer store drømme i Danmark. Foto: Vibeke Volder
Mohammad Mansour på 28 år har netop åbnet egen restaurant og drømmer store drømme i Danmark. Foto: Vibeke Volder

Dobbelt arbejde

Han har dog ikke været afhængig af hjælp fra det offentlige i mange måneder. I august sidste år fik han arbejde på fuld tid i bageriet Mette Munk, der har specialiseret i wienerbrød.

Det begyndte med en henvendelse til et vikarbureau og startede som et studiejob på deltid de første seks måneder, mens han læste dansk og matematik på 9.-klasses niveau og senere på Syddansk Erhvervsskole.

- De vil gerne have arbejdsomme mænd som mig, siger Mohammad Mansour.

Han bliver ved med at arbejde fuld tid for Mette Munk, til restauranten er en succes. Fire lange dage om ugen og så tre dage i restauranten.

Hans to brødre, der begge har fået job i it-branchen, har hjulpet ham med finansieringen, så det hele har kunnet lade sig gøre.

Han hiver sin telefon frem og klikker sig frem til et billede af en helt flok kolleger fra bageriet, der var gæster i hans restaurant på åbningsdagen den 24 marts.

Og smiler stolt.

- Jeg har også fået mange danske venner på arbejde Jeg er meget glad for at komme til Danmark. Alle hjælper mig, jeg har ikke oplevet at blive behandlet dårligt, siger Mohammad Mansour.

Det vigtigste for ham er, at han nu og i lang tid har kunnet klare sig selv økonomisk.

- Det betyder meget for mig, at ingen betaler til mig. Og jeg kan godt lide at lave mad, siger han.

Det blev en vegetarrestaurant fordi:

- Jeg ville lave noget, ingen andre gør. Der er ikke så mange restauranter med vegetarmad. Vi har kun lige to retter med kød, siger Mohammad Mansour.

En dag kan det også være, at han afslutter sin uddannelse til revisor.

Mohammad Mansour. Foto: Vibeke Volder
Mohammad Mansour. Foto: Vibeke Volder
Mohammad Mansour. Foto: Vibeke Volder
Mohammad Mansour. Foto: Vibeke Volder

Selvstændig efter fire år i Danmark: - Ingen betaler for mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce