Byggeri

Unicon har bygget Danmarks største betonfabrik i Odense. Den kan levere 160 kubikmeter beton i timen.

ODENSE: - Blanderen er en det samme som en røremaskine. Man kan sige, at den i princippet er en meget stor Kenwood.

Områdechef Per Franck Knudsen viser rundt på det nye anlæg, som Unicon har bygget i Tietgenbyen i Odense. På grunden lige over for er Facebook ved at bygge et datacenter, og det er blandt andet byggerier som det, der gør, at Unicon har valgt at opføre sin hidtil største betonfabrik.

- Det anlæg, vi har her, er det absolut største i Danmark. Det kan producere lige så meget, som alle de tidligere anlæg på Fyn til sammen, inklusive konkurrenternes, forklarer Per Franck Knudsen.

- Anlægget kan producere op til 160 kubikmeter i timen, og der er to blandere med hver to udløb. Der findes ingen andre anlæg med fire udløb.

Fabrikken er topmoderne, og alt er styret, målt og overvågnet elektronisk. Men selve produktet er, som det altid har været og altid vil være. Et naturmateriale.

Som sten, der kan formes

Betonen består primært af cement, sand, vand og aske.

- Vi tilsætter kemikalier for, at betonen kan hærde hurtigere. Eller langsommere for den sags skyld. Men ellers er det hele naturmaterialer, siger Per Franck Knudsen.

- Det kan i princippet holde for evigt. Se bare bunkerne ved Vesterhavet, de ligger der endnu. Beton er som sten, der kan formes.

Betonfabrikken har fået en udfordring med at skaffe flyveaske nok, fordi flere og flere går væk fra fossile brændstoffer og over til grøn energi.

- Vi får flyveaske fra Fynsværket, men de kan ikke levere nok til vores forbrug. Vi prøver at erstatte flyveasken med andre ting, men det er vigtigt at bibeholde, at beton er et naturmateriale, understreger Per Franck Knudsen.

Trods det solide materiale er det alligevel et delikat produkt.

- Det er en let fordærvelig vare, og det er som at køre med blomster. Vi plejer at sige, at vi ikke vil køre mere end en halv time fra anlægget og ud til kunden. Det er derfor, vi har 38 anlæg rundt omkring i Danmark, forklarer Per Franck Knudsen.

  • Heidi

    Af:

    Journalist på ErhvervPlus Fyn og magasinet Business Fyn. Tidligere journalist, jourhavende og redaktionel udvikler på Nyhedsredaktionen, også hos Jysk Fynske Medier. Jeg har været lokalredaktør på Fyens Stiftstidende på Nordfyn og UgeAvisen Nordfyn indtil december 2014. Tidligere har jeg været på Fyens Stiftstidendes redaktion i Assens, hvor jeg havde ansvaret for børne- og ungeområdet. Jeg begyndte journalistuddannelsen som 30-årig, og inden da jeg har arbejdet som regnskabsansvarlig og controller med uddannelser som revisorassistent og merkonom i økonomistyring på cv'et. Min mand er også journalist. Vi bor i hus i Aarup og har sammen to døtre.