Savsmuld, spåner og flis: Overskudstræ varmer Gelsted op

Når man producerer møbler, bliver der altid noget til overs. Fremover bliver de store mængder træ aftaget af Gelsted Fjernvarme. Foto: Tim Kildeborg Jensen

Savsmuld, spåner og flis: Overskudstræ varmer Gelsted op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Overskudstræ fra produktionen af møbler bliver brugt til fjernvarme.

Savsmuld, spåner og flis. Det foretrukne materiale fra de klassiske danske møbelarkitekter har altid været træ. Men når man drejer borde og stole ud for en milliard kroner om året, så bliver der også noget til overs. Fremover bliver overskudsmaterialet brugt til fjernvarme.

Det fortæller møbelproducenten Knud Erik Hansen, der sidste år flyttede produktionen i Carl Hansen & Søn fra Aarup til Gelsted. Men inden maskinerne rykkede ind, blev de tomme lokaler isoleret, renoveret og sat i stand for cirka 100 millioner kroner.

- Der var oliefyr til alle hallerne, men det havde vi bestemt ikke lyst til at fyre med, siger Knud Erik Hansen, der er direktør og indehaver af virksomheden.

Investerede i nye rør

For at undgå olien blev der investeret omkring 20 millioner kroner i at lægge fjernvarmerør ind mellem alle bygningerne og sætte et stokerfyr i gang. Oprindeligt blev der købt to store afbrændere - men produktionen af varme viste sig at være langt større, end det fabrikken selv kunne aftage. Derfor har Carl & Søn lavet en aftale med Gelsted Fjernvarme.

- De har købet vores ene fyr, og det andet har vi sat til salg. Samtidig har vi lavet en aftale med fjernvarmen om at aftage vores overskudstræ, siger direktøren.

Når fjernvarmeværket køber alle spånerne, kan byen spare på gassen i sommerhalvåret. Fra midten af april og frem til udgangen af september bliver hele Gelsted - inklusiv fabrikken - varmet op af spåner fra Carl Hansen & Søn.

- I Aarup var vi tvunget til at bruge gas, også selv om vi kunne varme det hele op med overskudstræ, siger Knud Erik Hansen, der skønner at varmeregningen fremover kan reduceres med en million kroner om året.

Savsmuld, spåner og flis: Overskudstræ varmer Gelsted op

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce