Saudi-Arabien opfordres til at genoverveje FN-nej


Saudi-Arabien opfordres til at genoverveje FN-nej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Arabiske lande opfordrer Saudi-Arabien til at ombestemme sig og tage imod en plads i FN's Sikkerhedsråd.

Det vakte stor, international opstandelse, da Saudi-Arabien torsdag overraskende valgte at takke nej til en plads blandt de midlertidige medlemmer i FN's Sikkerhedsråd.

På den baggrund opfordrer en række arabiske lande nu Saudi-Arabien til at genoverveje den beslutning.

Appellen fra de arabiske lande kom efter et hasteindkaldt møde på baggrund af det opsigtvækkende nej, som blev begrundet med FN's håndtering af konflikter, herunder især borgerkrigen i Syrien.

"Det (FN's Sikkerhedsråd red.) er ikke i stand til at løse konflikter og afslutte krige", lød begrundelsen.

Saudi-Arabiens ledere bør "fastholde deres medlemskab i Sikkerhedsrådet og fortsætte deres modige rolle med at forsvare vores fokuspunkter på talerstolen af Sikkerhedsrådet", siger en erklæring fra de arabiske stater i FN.

Erklæringen udtrykte "respekt og forståelse" for Saudi-Arabiens position. Samtidig tilføjes det, at det er afgørende for Saudi-Arabien at præsentere den arabiske og muslimske verden på "denne vigtige og historiske scene".

Fredag lød det fra Frankrig, at man deler Saudi-Arabiens frustration over dobbeltmoral i FN-samarbejdet i forbindelse med verdens konflikter og især Syrien.

En talsmand pointerede, at Frankrig har foreslået reformer af vetoretten i Sikkerhedsrådet.

Saudi-Arabien siger, at det ikke kan indtage sit sæde i FN's Sikkerhedsråd, før der er blevet indført reformer. Landet siger imidlertid intet om, hvad reformerne skal indeholde.

Sikkerhedsrådet har haft de samme fem permanente medlemmer med vetoret - Storbritannien, Kina, Rusland, USA og Frankrig - siden FN blev etableret i kølvandet på Anden Verdenskrig.

Derudover er 10 lande medlemmer uden vetoret, der vælges for en toårig periode.

Lande som Tyskland, Japan, Indien og Brasilien har længe presset på for at få indflydelse i FN i overensstemmelse med deres størrelser og økonomiske betydning.

Saudi-Arabien opfordres til at genoverveje FN-nej

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce