Sanovo ramt af fugleinfluenza

- Det er meget frustrerende. Jeg ved, at vi taber penge og markedsandele hver eneste dag, vi ikke eksporterer, siger Henrik Pedersen, CEO for Sanovo Egg Group.

Sanovo ramt af fugleinfluenza

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den fynske æggeproducent har på seks uger tabt en million kroner på bundlinjen på grund af eksportforbud.

Det er snart seks uger siden, at der blev fundet fugleinfluenza på en sydfynsk gård, men for den fynske æggeproducent Sanovo Egg Group har det stadig store økonomiske konsekvenser.

Virksomheden, der blandt andet producerer æggepulver til industrien, har været underlagt et strengt eksportforbud siden den 29. april, og det har indtil videre kostet en million kroner på bundlinien.

- Det er meget frustrerende, fordi risikoen for, at der er fugleinfluenza i vores produkter, svarer til, hvis man eksporterer møbler, siger Henrik Pedersen, der er CEO for Sanovo Egg Group.

Bruger udenlandske æg

For det første varmebehandler virksomheden alle æggeprodukter, og virksomhedens fabrik i Odense bruger slet ikke æg fra Sydfyn, men fra lande som Tyskland, Holland og Polen.

Derfor ærgrer det Henrik Pedersen, at det skal tage så lang tid at ophæve eksportforbudet til nogle af virksomhedens vigtigste markeder.

For eksempel Japan, hvortil virksomheden eksporterer æggehvidepulver, der bruges som bindemiddel i fiskeprodukter. Her omsætter Sanovo Egg Group for 100 millioner kroner og har en markedsandel på ca. 20-22 pct.

Derfor gør eksportforbudet ekstra ondt.

- En lille fynsk virksomhed fra Odense kan ikke tåle at være ude af markedet i flere måneder. Vi ved, at vi taber penge og markedsandele hver eneste dag, siger Henrik Pedersen.

Dyr ventetid

Sanovo Egg Group har fået hævet eksportforbudet til Rusland, men venter fortsat på svar om Filippinerne, Malaysia og Japan.

De danske myndigheder skal først dokumentere, at Sanovos produkter ikke indeholder æg fra Sydfyn og derefter vente på officielt svar fra det pågældende land, før eksportforbudet kan ophæves.

- Vi har et godt forhold til myndighederne, men vi kunne godt ønske os, at det gik lidt hurtigere, siger Henrik Pedersen og tilføjer, at han trods sin frustration sætter pris på det danske kontrolsystem.

Glad for høje standarder

Den danske fødevaresikkerhed og kvalitetskontrol er blevet et varemærke for Sanovo Egg Group ude i verden, og det har en pris.

- Jeg er meget glad for, at vi har de høje standarder, og at der ikke bliver taget nogle chancer. Men det er dyrt for den enkelte virksomhed, der bliver ramt, siger han.

Tilfældet af fugleinfluenza på en frilandsgård i Stenstrup på Sydfyn var af den mindre smittefarlige type H5N2. Men da typen kan udvikle sig til den meget smittefarlige - såkaldte højpatogene H5N1 - tog Fødevarestyrelsen ingen chancer og slog derfor en hel besætning på 2.000 høns og ænder ned.

Det er to år siden, fugleinfluenzaen sidst hærgede på Fyn. Dengang måtte 23.000 ællinger i Verninge og en mindre besætning i Hundslev ved Kerteminde lade livet.

Sanovo ramt af fugleinfluenza

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce