Sad og tudede i fire timer

I december 2000 skrev Stiftstidende første gang om Erling Jensens kamp mod Xerox - en kamp han siden måtte opgive.
Foto: Nils Mogensen Svalebøg

Sad og tudede i fire timer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ægteskab, forretning og helbred. Erling Jensen betalte en høj pris for at tage kampen op mod Xerox

Der kan være store omkostninger forbundet med at tage kampen op med store multinationale kopimaskinefirmaer.

Det måtte odenseanske Erling Lund Jensen sande, da han for otte år siden som ejer af Centraltrykkeriet i Odense besluttede sig for at tage en direkte konfrontation med Xerox, der havde leveret ham to kopimaskiner, som ikke duede til det, de skulle.

Stiftstidende beskrev dengang, hvordan Erling Jensens forretningsplan var at erobre et nyt print-on-demand-marked for mindre publikationer med oplag på 0 til 3000 eksemplarer.

Til det brug leasede han to brugte kopimaskiner hos Xerox på en seksårig aftale. Men fra dag ét stod det klart, at maskinerne ikke kunne det, som Erling Jensen havde håbet på, og som han mente, Xerox kontraktligt havde lovet.

Trods gentagne serviceeftersyn lykkedes det aldrig at få kopimaskinerne til at virke tilfredsstillende, og da Xerox til sidst måtte opgive, tilbød firmaet at erstatte dem med helt nye maskiner - imod en dyrere leasingafgift forstås.

Det ville Erling Jensen godt acceptere, men han forlangte at få indføjet i kontrakten, at han kunne slippe ud af aftalen, hvis de heller ikke duede.

Det ville Xerox ikke skrive under på, og så gik sagen i hårdknude. Erling Jensen trak stikket ud af de lejede kopimaskiner og holdt op med at betale leasingafgiften.

Modsvaret fra Xerox var et krav på cirka en mio. kroner - leje for samtlige seks år plus det løse.

Filmen knækkede

På dette tidspunkt var Erling Jensen stadig fuld af kampgejst og parat til at møde firmaet i retten med det, han mente, var en klokkeklar sag.

Men sagen begyndte at vakle, da hans advokat direkte frarådede ham at få foretaget en syns- og skønsvurdering af kopimaskinerne. En sådan ville fastslå, om de levede op til kontraktens ordlyd eller ej, men det ville koste over 150.000 kroner. Penge der ville være tabt, hvis han ikke fik medhold i retten.

Og filmen knækkede afgørende en morgen, hvor han fik endnu et brev fra Xerox, der kom med en række påstande omkring aftalen, som han fandt helt urimelige.

- Den morgen gik mine nerver sig en tur. Jeg sad og hylede i fire timer uden at kunne sige noget. Da jeg kom til hægterne igen, var jeg klar over, at det ikke gik længere. Hvis jeg fortsatte med sagen, ville det koste mig mit helbred, fortæller han i dag.

Efter to års kamp var Erling Jensen blevet mør og var nu parat til at indgå et forlig. Det endte med, at han betalte leje for hele den periode, maskinerne havde stået hos ham - forliget var hemmeligt, men beløbet var på cirka en fjerdedel af det, Xerox oprindelig havde forlangt.

- Beløbet var højere end det, jeg tidligere i forløbet kunne være sluppet med at betale, men på det tidspunkt var jeg fuldstændig ligeglad. Sagen skulle bare lukkes. Jeg havde ikke kræfter til mere, fortæller han.

Men i virkeligheden sluttede sagen slet ikke der. Kampen havde tæret voldsomt på hans psykiske ressourcer, konen var i færd med at skride, advokatregningen lød på 200.000 kroner, og forretningen skulle afhændes.

- Jeg havde forsømt min virksomhed i to år, og jeg var kommet bagud. Jeg lå jo vågen om natten og spekulerede - i den periode brugte jeg al min energi på retssagen, fortæller han.

Erling Jensen solgte sin virksomhed, og han kom ud af det med penge på lommen. Men forløbet havde givet ham et knæk. I de seneste fem år har han kun haft få og kortvarige jobs.

- I dag er jeg kommet over det, men det har været svært at komme i gang igen. Man bliver fanget i arbejdsløshed, siger han.

Sad og tudede i fire timer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce