Ejeren af Middelfart-virksomheden Dinex var klar til at sælge aktier til en kapitalfond, da L'Easy-ejer Niels Thorborg meldte sig som køber. Kontrakten blev allerede underskrevet i sommer, men først nu bliver den til virkelighed.

Torsdag offentliggjorde Middelfart-koncernen Dinex, at L'Easys ejer, Niels Thorborg, havde aftalt at investere flere hundrede millioner og købe halvdelen af virksomheden. Men det var mest et tilfælde, at det endte sådan.

I foråret 2017 var Dinex' ejer, Torben Dinesen fra Strib, i gang med at finde investorer til sin virksomhed, som havde brug for penge til sin voldsomme vækst. Han brugte omkring tre måneder i det selskab, som mange erhvervsfolk har stiftet bekendtskab med - revisorer, advokater, banker og kapitalfonde. Interessen var der, og adskillige kapitalfonde ville være med.

Torben Dinesen ville gerne vende fordele og ulemper ved de forskellige tilbud med en person udefra og gik til sin mangeårige ven, Niels Thorborg.

- Vi er venner. Vi har aldrig tidligere gjort forretninger med hinanden, men når vi har været sammen, har vi ofte talt om med hinanden om vores forretninger, siger Torben Dinesen.

Produkt lever i 25 år

Efter at have hørt om Dinex og kapitalfondene måtte Niels Thorborg beklage, at han ikke kunne være uvildig rådgiver for Torben Dinesen - for investeringen lød så god, at han ville selv være på den anden side af bordet med et tilbud på aktierne.

- Det var en spændende og perspektivrig mulighed. Samtidig arbejder Dinex meget langsigtet, og det passer godt til en familieejet koncern som min, siger Niels Thorborg.

Udfordringen for Dinex var, at hele virksomhedens marked arbejder på meget langt sigt. Virksomheden går i partnerskab med en lastbilfabrik, der udvikler en helt ny model. Dinex' udvikling til modellen tager tre år, derefter produceres modellen måske i 10 år, hvorefter der i mange år kører biler rundt på vejene med behov for reservedele - en samlet tidshorisont på op til 25 år.

Til sammenligning er kapitalfonde som regel kun ejere af virksomheder i fem-ti år. Så bliver fonden opløst, så investorerne kan få deres penge. Torben Dinesen havde altså gode argumenter for at vælge en familieejet investor.

Thorborg mødte forældrene

Efter forhandlinger, besøg på Dinex' fabrikker og mange møder mellem rådgivere blev de to enige om en handel og skrev under allerede i de første dage af juli 2017. Niels Thorborg har også hilst på Torben Dinesens forældre, Grethe og Jørgen Dinesen, der grundlagde Dinex.

Prisen på aktierne er foreløbig hemmelig, men spørgsmålet er, om Torben Dinesen kunne have fået mere for sine aktier hos en kapitalfond?

- Det vil jeg ikke kommentere. Men prisen var ikke det store emne. Vi brugte rigtig meget tid på alt det andet - perspektiver, strategi, samarbejdsform, organisation - men det tog ikke lang tid at blive enige om prisen, siger Torben Dinesen.

Passede budgettet?

Underskriften blev sat i juli, men handlen ville kun blive til virkelighed, hvis Dinex kunne leve op til sit meget optimistiske budget for 2017, der ifølge forventningerne ville blive langt bedre end 2016. Nu da året er slut, viser det sig, at tallene passede, derfor er handlen nu endelig, og de to kunne offentliggøre den i denne uge.

I mellemtiden fik Dinex i august et ansvarligt lån på 100 millioner kroner fra Niels Thorborg, som også har deltaget i bestyrelsesmøder og lignende som observatør. Når Torben Dinesen har fået pengene for sine aktier, skyder han et lån af samme størrelse ind i koncernen.

  • Byline

    Af:

    Jeg er journalist på Fyens Stiftstidende/Fyens.dk og skriver især artikler om det fynske erhvervsliv. Tidligere har jeg arbejdet på Dagbladet Børsen, Månedsmagasinet Penge og Privatøkonomi, Aalborg Stiftstidende og Dagbladet i Roskilde. Jeg er medlem af bestyrelserne for Odense Journalistforening og for KFUM-Spejderne Gråbrødre Gruppe i Odense. Jeg er født i Fredericia men bor nu i Åløkkekvarteret i Odense i et gammelt hus, som jeg ejer sammen med min kone, der er freelancejournalist og især arbejder for Fagbladet 3F. Vi har to voksne børn.

Mere om emnet

Se alle
Middelfart-koncern i voldsom vækst: Niels Thorborg skyder en formue i Dinex

Middelfart-koncern i voldsom vækst: Niels Thorborg skyder en formue i Dinex

Bliver fabriksejer: Niels Thorborg går nye veje

Bliver fabriksejer: Niels Thorborg går nye veje

Kraftig vækst på vej: Middelfart-firma vil rense de beskidte byer

Kraftig vækst på vej: Middelfart-firma vil rense de beskidte byer