SDU med ny uddannelse: Omskoler ledige til it-branchen

Peter Schneider-Kamp er professor på Syddansk Universitet, og arbejder på at få godkendt henholdvis en kandidatuddannelse og et uddannelsesforløb inden for datalogi. Det skal bringe ledige i arbejde. Arkivfoto: Lasse Hansen

SDU med ny uddannelse: Omskoler ledige til it-branchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Syddansk Universitet er klar med et nyt uddannelsesforløb og en ny kandidatuddannelse i data science. Tanken er, at ledige akademikere skal videreuddannes, så de kan få job i it-branchen, som mangler arbejdskraft.

Selv om beskæftigelsen er høj totalt set på arbejdsmarkedet, er der flaskehals-problemer flere steder, blandt andet i it-branchen, der mangler arbejdskraft. Den problematik blev taget alvorligt på onsdagens beskæftigelseskonference, som blev afholdt i Odense af Det Regionale Arbejdsmarkedsråd. Her blev der sat fokus på, hvordan de fynske virksomheder kan tiltrække kvalificeret arbejdskraft.

En af oplægsholderne ved onsdagens beskæftigelseskonference var Peter Schneider-Kamp. Han er professor på Institut for Matematik og Datalogi på Syddansk Universitet, og han har måske fundet en måde at sænke ledigheden blandt humanister.

Syddansk Universitet arbejder nemlig i øjeblikket på at få godkendt en kandidatuddannelse i data science og et 18-ugers uddannelsesforløb indenfor samme felt.

Kandidatuddannelsen, cand. scient. i datalogi, skal ifølge Peter Schneider-Kamp fungere som et fast track til it-branchen. Hans håb er, at ledige humanister vil være villige til at tage springet over i en anden branche. Kandidatuddannelsen er tilrettelagt sådan, at der indgår et såkaldt specialiserings-semester, så der også er plads til de studerende oprindelige felt.

Netop muligheden for fagspecialiserede dataloger er en af de fordele, Peter Schneider-Kamp fremhæver.

- Der er efterhånden rigtig mange brancher, hvor man skal kunne arbejde med data. Og til nogle opgaver er det selvfølgelig oplagt med en datalog eller statistiker. Men ofte vil det være en fordel, at en medarbejder har en baggrundsviden om det, de sidder med, udover det rent datalogiske, forklarer Peter Schneider-Kamp.

Peter Schneider-Kamp er professor på Syddansk Universitet, og arbejder på at få godkendt henholdvis en kandidatuddannelse og et uddannelsesforløb inden for datalogi. Det skal bringe ledige i arbejde. Foto: Isabella Tvede
Peter Schneider-Kamp er professor på Syddansk Universitet, og arbejder på at få godkendt henholdvis en kandidatuddannelse og et uddannelsesforløb inden for datalogi. Det skal bringe ledige i arbejde. Foto: Isabella Tvede

Sporskifte kan sikre job

Odense ligger på en lidet flatterende syvendeplads, når det kommer til ledighed i de danske kommuner. Det er især blandt akademikere og hk'ere, at ledigheden er høj. I juli 2017 var der 1.196 fuldtidsforsikrede ledige akademikere i a-kasserne i Odense Kommune. Dertil kommer eventuelle medlemmer af gule a-kasser, samt akademikere, der ikke er i en a-kasse.

På trods af høj ledighed blandt akademikere, viser tallene fra Danmarks Statistik, at der er hele brancher, der skriger på arbejdskraft. Udbud og efterspørgsel er så at sige skævvredet i de forskellige brancher. Et sporskifte kan derfor højne lediges muligheder for at komme i arbejde, og det er ambitionen bag de to kommende uddannelser, der begge får til huse i Odense.

- Den her idé udsprang af, at vi har været i kontakt med mange virksomheder, der efterlyser medarbejdere, der kan arbejde med data, siger Peter Schneider-Kamp.

Stort potentiale for beskæftigelse

Peter Schneider-Kamps oplæg vakte stor begejstring i salen i Odense Koncerthus. Der var dog forbehold omkring det 18 uger lange uddannelsesforløb. Forløbet koster mellem 17.000 og 30.000 kroner. Hvis man er ledig, må man ikke gå på en SU-berettiget uddannelse, hvilket skaber en udfordring. Dernæst kræver det også, at jobcentret finder opkvalificeringen relevant og vil bevillige pengene til uddannelsesforløbet.

Peter Schneider-Kamp afviser da heller ikke, at der er kanter, der skal slibes, men understreger, at han meget gerne ser, at ledige kommer ind i it-branchen, fordi der er et uforløst potentiale.

Opbakning hos kommunen

I Odense Kommune møder tiltaget også stor begejstring.

- Hvis man er nyuddannet, er vores udgangspunkt, at der ikke er plads til opkvalificering. Når man er dimittend, handler det i høj grad om at søge jobs og få gjort sine kompetencer gældende, siger Gorm Hjelm Andersen, der er koncernchef i Odense Kommune.

De første seks måneder af et ledighedsforløb, er jobcentret rent lovgivningsmæssigt ikke i stand til at bevilge opkvalificering. Men for akademikere, der har været ledige i over et halvt år, ser Gorm Hjelm Andersen muligheder.

- Der er desværre nogle, der har svært ved at komme ud af ledighedskøen, og for dem kunne det her uddannelsesforløb være en rigtig god mulighed, siger han.

Uddannelsesforløbet venter godkendelse hos staten.

- Vi har været i kontakt med Uddannelses- og Forskningsministeriet, og de var meget positive, så jeg er meget fortrøstningsfuld, siger Peter Schneider-Kamp.

Hvis godkendelsen går igennem, regner SDU med, at første optag sker i efteråret 2019.

SDU med ny uddannelse: Omskoler ledige til it-branchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce