SDU laver robotter for alle

Center for Robotteknologi i Odense satser på robotter for alle.
Foto: John Fredy

SDU laver robotter for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SDU's robot- laboratorium satser på forskning, der skal gøre det billigere at få robotter

På Syddansk Universitet (SDU) satser robotlaboratoriet nu på at skabe robotteknologi, der skal gøre robotter tilgængelige for selv små virksomheder og sågar privatpersoner.

- Det skal ske ved at lave såkaldte "plug and play" robotter, der på sigt skal blive lige så nemme at håndtere som eksempelvis nutidens printere, siger Anders Stengaard Sørensen, der er lektor ved Mærsk-McKinney Møller Instituttet ved Det Tekniske Fakultet.

"Plug and play" konceptet, der i dag kendes fra computerindustrien, er efterhånden ensbetydende med brugervenlighed.

- Som robotteknologien ser ud i dag koster det langt mere at installere robotter i erhvervslivet end at købe dem, og det vil vi lave om på, forklarer Anders Stengaard Sørensen.

De små kan være med

Forskerne på centeret arbejder på at ændre den måde, robotter kommunikerer med andre robotter og maskiner, så det bliver ens hele vejen rundt.

Det betyder, at installationen af robotterne i eksempelvis mindre virksomheder bliver billigere, fordi der ikke skal postes enorme summer i forskellige computerprogrammer til hver enkelt robotdel.

I dag koster en robotarm omkring en kvart million kroner, og det er et beløb selv mindre virksomheder kan have råd til.

- Problemet opstår først efter robotarmen er købt, hvor det at få robotten til at arbejde sammen med resten af virksomhedens maskiner, som regel koster langt større summer, forklarer Anders Stengaard Sørensen.

Førende i verden

Syddansk Universitets center for robotteknologi står i øjeblikket for verdens førende forskning inden for "plug and play" systemer til industrirobotter.

Dertil kommer, at centeret er Danmarks førende inden for robotforskning .

Centerets succes er ikke mindst resultatet af, at man har formået at skabe et kreativt arbejdsmiljø.

- Der er et fantastisk arbejdsmiljø her på centeret. Der er så mange kompetencer samlet på et sted, og det giver god mulighed for at sparre med hinanden, siger Ph.D.-studerende Simon Falsig.

Topkarakterer

Det kreative arbejdsmiljø på centeret har også medført flotte resultater fra de studerende. I starten af sommeren kunne hele fire specialestuderende og tre bachelorstuderende fejre topkarakteren 12 for deres eksamensprojekter.

- Det betyder enormt meget, hvor spændende projekterne er og, hvor godt studiemiljø vi har. Det gør, at de studerende har lyst til at bruge mange timer herude, og jo flere timer de lægger i det, jo bedre resultater opnår de, siger Thiusius Rajeeth Savarimuthu, der er Ph.D.-studerende ved centeret og er vejleder for centerets bachelorstuderende.

SDU laver robotter for alle

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce