SAS fyrer og skal spare flere milliarder

SAS svinger sparekniven yderligere på grund af dårligt halvårsresultat. Selskabet skal fyre 500 flere og spare 318 millioner kroner mere end tidligere antaget. Samlet skal SAS nu sige farvel til 2500 medarbejdere, skriver Ritzau. Her er det Kastrup Lufthavn. (Tariq Mikkel Khan/POLFOTO/Arkiv)
Foto: Tariq Mikkel Khan/Polfoto

SAS fyrer og skal spare flere milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SAS har det svært, rigtigt svært. Selskabet skal ud i nye milliardbesparelse. Det betyder færre ruter og færre ansatte. Det kriseramte luftfartsselskab sætter syv ekstra fly på jorden og fyrer 500 medarbejdere oveni end de 2000, der oprindeligt var lagt op til i redningsplanen Strategi 2011. Også SAS Danmark rammes af nedskæringerne.

På den korte bane skal SAS spare 318 millioner kroner ekstra i 2008, mens der frem mod 2011 skal spares ekstra 2,4 til 3,2 milliarder kroner oven i de fire milliarder, der hidtil har været kalkuleret med i den langsigtede spareplan Strategi 2011. Det betyder, at SAS alene i år skal barbere næsten 1,2 milliarder kroner af budgettet

Værste krise

Det var de triste nyheder, da koncernchef Mats Jansson i går præsenterede selskabets halvårsregnskab i Stockholm. Her erkendte SAS-bossen, at SAS og luftfartsindustrien befinder sig i den formentlig værste krise nogen sinde.

Situationens alvor understreges af 30 konkurser blandt flyselskaber i USA. Koncernchefen vurderer selv, at SAS er placeret i mellemste risikogruppe.

Mest udsat er selskaber som Sterling, Norwegian og Austrian Airlines, vurderer Mats Jansson, som fremhæver Lufthansa som et af de mest veldrevne.

Netop Lufthansa har mange gange været nævnt som fusionspartner for SAS. Men Mats Jansson fastholder, at SAS har en fremtid som selvstændigt luftfartsselskab, og at en fusion med andre selskaber ikke er på tale.

- Jeg tror, at konsolideringen i industrien kommer til at tage fart nu, men hele vores strategi hviler på "stand-alone". Vi arbejder for at nå vores strategi og har ikke en drøm om en stor handel, siger Mats Jansson.

Plaget af gamle fly

Der er imidlertid nok at tage fat på, hvis SAS skal fastholde positionen som det førende luftfartsselskab i Norden. Dels er SAS, der har mange gamle og brændstofslugende fly, hårdt ramt af olieprisernes himmelflugt og den generelle økonomiske afmatning. Dels har overenskomstaftalerne med selskabets ansatte ikke formået at øge produktiviteten. Det betyder, at spareplanerne halter efter tidsplanen, fremgår det af regnskabet.

Samlet kom SAS ud af første halvår af 2008 med en omsætning på små 24 milliarder kroner, hvilket er lidt dårligere end forventet.

På bundlinjen endte flyselskabet med et underskud på 1,2 milliarder kroner mod et overskud på 445 millioner kroner for samme periode i 2007.

Derfor sætter koncernen nu 18 fly på jorden. Hertil kommer de 15 fly, der er blevet sat på jorden i det kriseramte datterselskab Spanair.

Trods udsigten til yderligere milliardbesparelser og nedskæringer er de danske piloters formand Mogens Holgaard umiddelbart positivt over for ledelsens plan.

- Vi kan ikke udelukke, at det her får konsekvenser for vores beskæftigelse, men med den situation luftfartsbranchen er i, så forstår alle, at man ikke bare kan flyve bevidstløst rundt med overkapacitet, siger Mogens Holgaard.

Danske ansatte rammes

Det står klart, at de danske ansatte ikke går fri af de omfattende besparelser. SAS Danmarks administrerende direktør Susanne Larsen siger, at man er gået i gang med at forhandle om orlov, deltid og frivillige fratrædelser med det danske personale. Og trods de store sparekrav tal kan opgaven klares, vurderer hun.

- Jeg har været i SAS i over 30 år, og det SAS jeg startede i, er jo ikke det SAS, vi har nu. Det er en virksomhed, der hele tiden er under forandring. Da vi i 2001 sagde, at vi skulle spare 14 milliarder, spurgte folk, om det overhovedet var realistisk - og det nåede vi jo. Hvis ikke, vi troede på det, ville vi ikke sætte det i værk, siger den danske direktør.

SAS Danmark kom ud af første halvår med et driftsunderskud før engangsudgifter på 97 millioner kroner mod et overskud i første halvår af 2007 på 217 millioner kroner.

(ritzau)

SAS fyrer og skal spare flere milliarder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce