S og SF vil udskyde køb af kampfly til 2020 og samtidig undersøge, om antallet kan skæres markant ned.
I fremtiden kan Danmark få svært ved at sende kampfly til missioner som den over Libyen. I hvert fald lægger S og SF op til en markant reduktion i antallet af danske kampfly.

Samtidig vil S og SF suspendere værnepligten og erstatte den af en værneret for at spare en del af de 700 millioner kroner, som værnepligten koster om året.

Det fastslår Helle Thorning-Schmidt (S) og Villy Søvndal (SF) i deres plan "Fair Løsning 2020 - sammen om Danmark", som blev præsenteret mandag.

Samlet set vil Helle Thorning-Schmidt og Villy Søvndal spare 2 milliarder kroner på forsvaret for i stedet at bruge 1,5 milliarder kroner på at støtte demokratibevægelser og bekæmpe ekstremistiske grupper i Mellemøsten.

Konkret foreslår de to partier, at det allerede udsatte køb af nye kampfly til erstatning for de nuværende F-16-fly udskydes helt til 2020. Samtidig skal det overvejes, om Danmark kan reducere antallet af operative kampfly "betydeligt".

Trods det lavere antal fly vil Danmark fortsat kunne håndhæve suveræniteten i det danske luftrum, vurderer de to partier. De lægger samtidig op til, at Danmark måske skal træde ud af det omstridte amerikanske kampflyprojekt JSF.

Dermed kan det danske forsvar være på vej til en stor omlægning, hvor de tre værn: hæren, søværnet og flyvevåbnet også skal lægges sammen til en fælles operativ kommando.

Samtidig vil S og SF nedlægge Forsvarskommandoen, der har været under massiv kritik for sin rolle i sagen om Thomas Rathsack bog "Jæger - i krig med eliten".

S og SF vil samtidig suspendere værnepligten og erstatte den med en værneret.

- I en tid, hvor forsvaret skal spare, er det ganske enkelt ikke rationelt at bruge sparsomme midler til at tvinge unge mænd til at gennemføre en kostbar uddannelse som soldat, hedder det i planen.

I stedet skal forsvaret nøjes med at uddanne soldater, som melder sig frivilligt og også har lyst til at deltage i internationale missioner.

Mere om emnet

Se alle
- Jeg tænker slet ikke på valg

- Jeg tænker slet ikke på valg

Cheføkonomer: Rød plan er for satset

Cheføkonomer: Rød plan er for satset

Dødt løb mellem rød og blå plan