S og DF vil suspendere erstatningsfrist for glemte kvinder


S og DF vil suspendere erstatningsfrist for glemte kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sygeramte kvinder, som ikke blev screenet for livmoderhalskræft, skal kunne søge erstatning, mener S og DF.

Kvinder skal kunne søge erstatning, hvis de har lidt skade, fordi de fejlagtigt ikke er indkaldt til screening for livmoderhalskræft i de seneste 32 år.

Det siger sundhedsordførerne Flemming Møller Mortensen (S) og Liselott Blixt (DF) til Politiken. De vil derfor ekstraordinært suspendere forældelsesfristen for erstatning.

Kvinder kan nemlig ikke få erstatning fra Patientforsikringen, når sager er over ti år. Siden 1981 er knap 27.000 kvinder ved en fejl ikke indkaldt til screening for livmoderhalskræft. Det viser tal fra Region Midtjylland.

- I denne sag skal velfærdsstaten være så rummelig og åben, at der ikke bliver tale om nogen forældelsesfrist. Det er et vigtigt signal at sende i denne sag, fordi den strækker sig helt tilbage til 1981, siger Flemming Møller Mortensen.

DF's Liselott Blixt er enig.

- Jeg håber ikke, at der er nogen, der er ramt, men er der kvinder, der har fået livmoderhalskræft, fordi de ikke har fået tilbud om screeninger, så foreligger der et erstatningsansvar, uanset hvornår det er sket, siger hun.

SF's sundhedsordfører, Özlem Cekic, finder det for tidligt at suspendere erstatningsfristen.

- De helt almindelige regler for erstatning er selvfølgelig gældende for de her kvinder, og jeg synes på nuværende tidspunkt, det er for tidligt at kigge på forældelsesfristen, siger Özlem Cekic.

Ifølge Region Midtjylland, som opdagede fejlen og derefter gjorde landets øvrige regioner opmærksomme på den, skyldes de manglende indkaldelser formentlig en fejl i it-systemet. Ud Af 27.000 kvinder har 8000 selv bedt sundhedsvæsnet lave en screening.

Blandt 19.000 kvinder kan 400 have eller have haft et uopdaget behandlingskrævende forstadie til kræft, vurderer Kræftens Bekæmpelse.

S og DF vil suspendere erstatningsfrist for glemte kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce