S: Højere straf for illegal arbejdskraft


S: Højere straf for illegal arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

NYE FORSLAG: det må aldrig kunne betale sig at bruge illegale arbejdere, mener Lissa Mathiasen

Selv om Socialdemokraterne inden jul indgik i en bred politisk aftale om emnet, vil partiet nu arbejde for hårdere straffe for illegal arbejdskraft. De faglige organisationer er begejstret, men forslaget skydes ned af regeringen og Dansk Folkeparti.

Socialdemokraternes retsordfører Lissa Mathiasen mener, at arbejdsgiverne slipper alt for billigt fra at benytte illegal arbejdskraft, som situationen er i dag.

Skal afskrække

- Strafudmålingen har været alt for billig. Den har ikke virket afskrækkende, og dermed er den præventive effekt væk. Det må aldrig kunne betale sig at benytte illegal arbejdskraft. Derfor ønsker Socialdemokraterne at sætte straffen kraftigt op, siger Lissa Mathiasen (S).

Socialdemokraterne er derfor på trapperne med en række forslag, som skal ramme virksomheder, som gør brug af illegal arbejdskraft. Partiet foreslår blandt andet, at de nuværende bøder bliver hævet fra 10.000 kroner for hver måned arbejdsgiveren har brugt en illegal arbejder til 150.000-160.000 kroner.

Til sammenligning kan tyske virksomhedsledere forvente en bøde på op mod 500.000 euro, hvis de bruger illegal arbejdskraft.

Fængsel op til tre år

I dag risikerer arbejdsgivere, der gør brug af illegal arbejdskraft, fængsel i et år. Men her mener Socialdemokraterne, at strafferammen skal sættes op til tre år, når det drejer sig om tredje landes borgere, mens man skal kunne få to års fængsel ved at ansætte nye EU- borgere uden gyldig arbejdstilladelse. Partiet foreslår også, at man i grove tilfælde skal kunne fratage muligheden for at drive virksomhed.

V: Malplaceret

Men forslagene vinder ikke sympati hos regeringen.

- Jeg synes ærligt talt, at Socialdemokraternes forslag er en anelse malplaceret. Vi har lige inden jul lavet en aftale med blandt andre Socialdemokraterne, og i den aftale er også et helt afsnit om illegal arbejdskraft, siger Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, til Ritzau.

Regeringen indgik i december en bred politisk aftale, som havde til hensigt at forhindre et stormløb mod de danske velfærdsydelser, når EU til maj udvides med en række østeuropæiske lande. Og det er den aftale, Jens Vibjerg taler om.

- På mig virker det afsporet, at Socialdemokraterne kommer med sådant et forslag. Vi er enige om, at vi ikke vil tolerere illegal arbejdskraft, og vi er enige om at følge det tæt. Vi tror på, at det er tilstrækkeligt, men hvis det viser sig, at det ikke er det, er vi indstillet på at stramme op, siger Jens Vibjerg.

Ifølge aftalen om adgangen til det danske arbejdsmarked, som regeringen indgik med alle Folketingets partier, undtaget Enhedslisten og Dansk Folkeparti, skal udviklingen inden for illegal arbejdskraft følges tæt - "med henblik på at vurdere, om der måtte blive behov for at udvide de gældende strafferammer."Heller ikke Dansk Folkeparti er parat til at støtte S-forslaget. Partiets arbejdsmarkedsordfører Bent Bøgsted mener, at højere straffe for illegal arbejdskraft er "en forkert vej at gå".

Justitsminister Lene Espersen (K) har tidligere afvist at hæve bøderne for illegal arbejdskraft

S: Højere straf for illegal arbejdskraft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce