S: Fjern tvungen efterløn


S: Fjern tvungen efterløn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

I KLEMME: Carsten Hansen (S) kalder tvungen efterløn for en tåbelig ordning - V afviser kritikken
Historien om den 60-årige Anne Hansen fra Nyborg, der er tvunget på efterløn, får nu det fynske folketingsmedlem Carsten Hansen til at reagere.

- Vi vil jo gerne have folk til at blive længere på arbejdsmarkedet, så det er problematisk, at man tvinger folk ud, siger Carsten Hansen (S).

Som Fyens Stiftstidende skrev i lørdags er det ikke bare den tvungne efterløn, der gør ondt i Anne Hansens tilfælde.

Den sats, hun får tildelt, er kun halvt så stor som en almindelige efterløn for folk over 62 år, fordi hendes pensionsopsparing modregnes i efterlønnen. Alene på grund af pensionerne modregnes 67.712 kroner fra hendes efterløn hvert år, ind til hun bliver 65 år.

- Annes sag er jo helt urimelig. At folk, der har været på arbejdsmarkedet og betalt til en forsikring i så mange år bliver tvunget til at gå på efterløn før tid, er ikke rimeligt. Slet ikke, hvis de som Anne har lyst til at arbejde nogle år endnu. Der er altså behov for at se det her regelsæt grundigt igennem. Jeg vil i hvert fald tage sagen op i Folketinget, siger Carsten Hansen.

Efter to et halvt år på dagpenge tvinges folk på efterløn, hvis de er over 60 år. Anne Hansen modtog fyresedlen som 57-årig og efter adskillige jobafslag blev hun ufrivillig efterlønner, da hun fyldte 60 år forrige lørdag. Og da efterlønnen er halveret, er hun tvunget til at tære af sin pensionsopsparing.

Dyr fornøjelse

Socialdemokratiet stod bag den reform fra 1998, som gjorde det til en dyr fornøjelse at gå på efterløn før de 62.

- Det er rigtig, at vi indførte reformen. Men love og beslutninger er jo til for at se, om de virker hensigtsmæssigt. Nu er situationen en anden end i 1998, hvor der var stor arbejdsløshed. I dag virker det tåbeligt, at vi snakker om, at folk skal blive længere tid på arbejdsmarkedet, og samtidig tvinger vi en gruppe lønmodtagere ud, som gerne vil være der. Og vi kan jo se, at vi på sigt får brug for dem, siger Carsten Hansen.

Han har ingen konkrete forslag til ændringer, men forestiller sig, at man kigger på grænsen for, hvor længe man kan modtage dagpenge, når man er over 60 år.

- Man skal i hvert fald have muligheden for at bevare tilknytningen til arbejdsmarkedet så længe man kan og vil, siger han.

Venstre afviser

Den idé afviser Venstres Jens Vibjerg, der er formand for Folketingets Arbejdsmarkedsråd.

- Det var jo en del af efterlønsforliget, at man skulle modregnes, hvis man havde pensionsordninger selv. Det var for at begrænse tilgangen til efterløn. Der er ikke lagt op til, at der skal ske ændringer i den ordning. I hvert fald ikke på denne side af velfærdskommissionen, siger Jens Vibjerg.

- Er det helt fair, at folk, som ikke har valgmuligheden, tvinges på efterløn med den modregning af pensioner.

- Det kan man altid diskutere, men sådan er aftalen lavet, og det er der ikke lagt op til, at der skal ændres i.

- Hvad siger du til, at folk som bliver ledige i en sen alder bliver ramt hårdt økonomisk?

- Jeg ved ikke, om man kan sige, at de bliver ramt hårdt økonomisk. Hvis man mister meget, er det fordi, man har en høj pension. Det har selvfølgelig været en del af overenskomsten, men der har været en samfundsmæssig tilskyndelse til de her pensioner. Det er et spørgsmål om, hvorvidt man kan få både i pose og i sæk, siger Jens Vibjerg.

Han understreger, at efterlønnere har mulighed for at komme tilbage på arbejdsmarkedet.

- Med de nye fleksible efterlønsregler er du jo ikke tabt for arbejdsmarkedet for evigt. Finder man et arbejde, kan man godt komme tilbage igen, siger Jens Vibjerg.

- Risikerer man ikke, at folk mister gejsten til at søge job, når de en gang er tvunget ud?

- Nej, ikke nødvendigvis. Det er jo op til folk selv, siger Jens Vibjerg.

S: Fjern tvungen efterløn

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce