Russere stopper danske blomster


Russere stopper danske blomster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STOP: Dansk eksport for 300 millioner kroner i klemme

De russiske plantemyndigheder har med øjeblikkelig virkning stoppet importen af danske potteplanter, frø og plantemateriale. Det svarer til en samlet dansk eksport på over 300 millioner kroner.

På Fyn rammes især en eksport af potteplanter til en værdi af 25 millioner kroner.

De russiske myndigheder skulle angiveligt have fundet ganske små skadedyr - trips - i planter, der skulle komme fra Danmark.

Det har russerne også tidligere påstået, men dengang viste det sig, at nogen havde sørget for at udfærdige falske, men meget vellignende danske plantesundhedscertifikater.

Det er en sag, der nu efterforskes af dansk politi i samarbejde med internationale politimyndigheder.

Også hollandske certifikater er tidligere blevet forfalsket, og både Holland, Tyskland og Estland er nu blevet udelukket fra det russiske marked.

Ifølge de danske erhvervsgartneres formand, Poul Thage Pedersen, føler de danske gartnere sig fanget i et politisk spil.

Importforbuddet og de nye fund af insekter kommer nemlig belejligt samtidig med, at en arbejdsgruppe nedsat af EU-kommissionen besøger de russiske plantesundhedsmyndigheder. Også Danmark er repræsenteret i delegationen.

Den samlede danske potteplanteeksport er på to milliarder kroner, så i den sammenhæng er det russiske marked ikke altafgørende.

- Men der er tale om et nyt og meget spændende marked, der er under kraftig udvikling fra et lavt niveau. Der bor cirka 10 millioner mennesker i regionen, hvor der sker en rivende udvikling, siger Poul Thage Pedersen.

Hos de danske erhvervsgartnere havde man netop håbet på, at importstoppet over for hollænderne kunne åbne gode afsætningsmuligheder for danske planter.

Gidsler

- Men vi er blevet fanget i et system som gidsler. For halvandet år siden var det svineeksporten, der blev ramt. Det er som om, at der er nogle forståelsesmæssige og certifikatmæssige problemer mellem Rusland og EU, og hvor russerne tilsyneladende har en anden dagsorden, de vil have igennem over for EU, siger Poul Thage Pedersen.

Fødevareminister Hans Chr. Schmidt (V) er nu involveret i sagen, og det luxembourgske formandskab har sagen højt prioriteret, oply-ser erhvervsgartnernes formand.

Eksporten til Rusland sker først og fremmest igennem virksomheden Bøg Madsen.

Ifølge direktør i Bøg Madsen, Henning Rasmussen, får det russiske importforbud ikke umiddelbart alvorlige konsekvenser for det fynske transportfirma.

- Hvis forbuddet kun varer en uge, så får det ikke den store betydning, men hvis det fortsætter i flere måneder kan det få økonomiske konsekvenser, fordi Rusland er vores største enkeltmarked i Østeuropa, siger Henning Rasmussen.

Han tror ikke, der er tale om et forfalsket plantesundhedscertifikat.

- Netop på det område er der sket en opstramning, og der er indført nye certifikattyper, så jeg er ret overbevist om, at der ikke er tale om en forfalskning.

- Desuden er trips et skadedyr, man kan finde overalt. Derfor er det ærgerligt, at russerne har en lav smertegrænse i den forbindelse, men det må vi respektere, siger Henning Rasmussen.

Russere stopper danske blomster

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce