Røde smileyer i autobranchen

Udstødningsgasser er et problem for medarbejdere på autoværksteder.
Foto: Arkivfoto: Preben Hupfeld

Røde smileyer i autobranchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Svejserøg, udstødningsgasser og forældede lifte. Der er store problemer med arbejdsmiljøet på de danske autoværksteder, viser foreløbige tal fra den screening, som Arbejdstilsynet i øjeblikket gennemfører på landets godt 3000 autoværksteder, autolakererier og dækservicefirmaer.

Indtil videre har tilsynet besøgt 1922 værksteder, og det har resulteret i 1962 afgørelser i form af forbud eller påbud. Altså mere end en afgørelse i gennemsnit.

Da Dansk Metal gjorde status for et par måneder siden, konkluderede man, at der var problemer i større eller mindre grad på cirka halvdelen af de besøgte værksteder.

På top-tre-listen over typiske problemer er manglende arbejdspladsvurderinger, utilstrækkelig rumventilation og løfteredskaber såsom lifte, der mangler de nødvendige godkendelser.

Dansk Metal og Dansk Industri gennemførte sidste år i fællesskab en større informationskampagne, der netop skulle klæde autobranchen på til, at den i 2008 skulle stå skoleret for Arbejdstilsynet.

Så umiddelbart er faglig sekretær i Dansk Metal Peter Poulsen lidt overrasket over de mange påbud.

- Vi må indrømme, at indsatsen for et ordentligt arbejdsmiljø ikke har været tilfredsstillende, og set fra et arbejdstagersynspunkt er det selvfølgelig langtfra tilfredsstillende, siger han.

16 røde på Fyn

Generelt er værkstederne dog godt forberedt på besøgene, fortæller tilsynschef i Tilsynscenter 3 (Fyn og Sydjylland) Palle Graversgaard.

- De forskellige organisationer har gjort et godt forarbejde. Vi oplever typisk, at når vi har været på et indledende screeningsbesøg, så er der ryddet op næste gang, vi kommer, og de kemikalier, værkstedet ikke bruger mere, er smidt ud. Jeg oplever en branche, der er parat til omstilling, siger han.

På Fyn alene er 16 af de besøgte værksteder i øjeblikket sat i Arbejdstilsynets gabestok med en flammende rød smiley. Det betyder, at værkstedet har fået et eller flere påbud fra tilsynet.

En af "synderne" er Dyrup Autolakering, der efter et besøg i juni fik fem påbud, hvor utilstrækkelig rumventilation var et af de mere alvorlige.

- Jeg blev da lidt chokeret over, at de kunne finde så meget, for vi mener faktisk, at vi er meget bevidste om vores arbejdsmiljø, fortæller ejer Leif Henriksen.

At han i skuffen havde en underskrevet ordreseddel til et ventilationsfirma, da tilsynet kom på besøg, hjalp ham ikke. Han fik et påbud alligevel, og ventilationsanlægget er nu på plads.

- Og det har givet et mærkbart bedre miljø, siger han.
Fakta
- Vi må indrømme, at indsatsen for et ordentligt arbejdsmiljø ikke har været tilfredsstillende.
Fakta
På Fyn alene er 16 af de besøgte værksteder i øjeblikket sat i Arbejdstilsynets gabestok med en flammende rød smiley.

Positiv strategi

I dukseafdelingen finder man TekTrol Anti Rust, der med base i Odense laver undervognsbehandling på seks værksteder. Her har man gjort et stort stykke arbejde for i god tid at leve op til Arbejdstilsynets krav.

- Vi har valgt at se positivt på det. Det har blandt andet tvunget os til at få dokumentationen i orden og få ryddet op i kemiprodukterne, siger Mette Beck-Nielsen, der er arbejdsmiljøansvarlig i virksomheden.

Kampagnen i autobranchen kører året ud, og næste år er det automobilhandlerne, der får uanmeldt besøg.

Inden udgangen af 2011 skal Arbejdstilsynet have screenet samtlige de 180.000 danske virksomheder, der har ansatte.

Røde smileyer i autobranchen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce