Jørgen K. Andersen, formand for Dansk Gartneri, håber, at rekordåret 2016 giver flere fynske gartnerier mod på at investere

På fem år er omsætningen i gartneriet Thoruplund i Fraugde steget fra 30 til 145 millioner.

- Vi har outsourcet en stor del af vores produktion, og vi har automatiseret. Det har gjort os konkurrencedygtige, og der er ingen tvivl om, at det er den vej, det er nødvendigt at gå for at være konkurrencedygtig i forhold til udlandet, siger Jørgen K. Andersen, formand for Dansk Gartneri og anden generation på det 71 år gamle gartneri, som i dag drives af hans tvillinger Bodil og Jacob.

Jørgen K. Andersen er formand for en branche, som har mange trange tider bag sig, men i 2016 kunne de fynske gartnerier ifølge en analyse fra revisionsfirmaet PK Revision notere sig for det største overskud i de 32 år, revisionsfirmaet har lavet analysen. Nu håber formanden, at fremangen giver gartnerierne mod på at investere - og bankerne mod på at lade dem låne penge.

- Gartnerierne har i flere år haft brug for at automatisere mere og mere, men det har været vanskeligt på grund af de økonomiske vilkår. Nu vejrer vi en smule forår, og det er mit håb, at det vil omsætte sig i fornyelser i branchen. Den her sorte sky i form af dårlig økonomi og pso-afgiften har hængt over os som en sort sky, men vi fornemmer, at solen er brudt frem, siger Jøren K. Andersen.

 

 

Vietnam og Tyrkiet

På Thorulund blev produktionen af stiklinger først rykket til Vietnam og siden også etableret i Tyrkiet, og i dag foregår den i begge lande. Når stiklingerne kommer til Odense, bliver de håndteret af en robot.

- Vi har ikke ansat sæsonarbejdere, og fordi vi har outsourcet og har kunnet øge produktionen, har vi været i stand til at fastholde vores medarbejdere, siger Jørgen K. Andersen, hvis gartneri stadig har menneskehånd til at pakke planterne.

- Vi bruger stadig klør fem, men pakkeriet udgør cirka 30 procent af de samlede omkostninger, så det er det rigtige sted at sætte ind. Vi har da også kig på, hvordan vi skal håndtere det, lyder det fra formanden.

 

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.