Robotten skal ud af legeland: Robotudviklere er for langt fra kunden

Hvert af de fire temaer blev illustreret af en tegner i løbet af debatten. Her er det bl.a. de mobile robotter, som illustratoren har indkredset i sin streg. Foto: Ulrik Pedersen

Robotten skal ud af legeland: Robotudviklere er for langt fra kunden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Der er for lang afstand fra robotfirmaerne og forskningsmiljøet til de små- og mellemstore virksomheder, som skal tage de nye teknologier i brug, lød selverkendelsen, da 270 medlemmer fra den danske robotbranche onsdag diskuterede fremtiden for robotter, droner og automation.

På dagen, hvor Universal Robots kunne fejre, at det er 10 år siden, den fynske robotsucces solgte sin første blå robotarm, blev der sat et selvkritisk øje på udviklingen i den danske robotbranche, da 270 repræsentanter var samlet på Dalum Landbrugsskole i Odense.

- Vi lever lidt i Legoland, hvor robotterne er for langt væk fra de slutbrugere, som eksempelvis landmændende, der rent faktisk skal bruge droner. Når det handler om droner, skal man i højere grad bygge droner i samarbejde med slutbrugeren.

Uddannelseschef Eric Wanscher var både vært og kritisk part i paneldiskussionen, da Dalum Landbrugsskole i Odense onsdag lagde festsal til 270 robotfolk fra den danske branche, hvor robotnetværket Robocluster havde inviteret til "Big Bang"-temadag om robotudviklingen.

Under spørgsmålet "Hvor skal robotinnovationen hen" satte robotudviklere og firmaer, universitetsforskere og slutbrugere fokus på de knaster, der er i branchen. Her var der stor enighed om, at samarbejdet mellem forskningsmiljøet på universiteterne og de firmaer, som udvikler og bygger robotter, fungerer. Til gengæld lever robotter og udviklere for ofte deres eget liv i det, som landbrugsskolens uddannelseschef omtalte som Legoland.

Der var 272 med på Roboclusters Big Bang onsdag i festsalen hos Dalum Landbrugsskole i Odense. Foto: Ulrik Pedersen
Der var 272 med på Roboclusters Big Bang onsdag i festsalen hos Dalum Landbrugsskole i Odense. Foto: Ulrik Pedersen

Robotter forbedrer økonomien

En spritny undersøgelse fra Teknologisk Institut, som blev sendt på gaden tirsdag, viser, at 98 procent af 458 adspurgte danske produktionsvirksomheder vil kunne øge deres årlige profit ved at automatisere, og 16 procent vil kunne øge deres årlige profit med mere end tre millioner kroner. Det gør de bare ikke nødvendigvis, fordi de enten ikke kan finde ud af det eller ikke kan se, hvordan de kan få en forretning ud af det.

Der er for langt mellem udviklingsholdet på universiteterne og i robotvirksomhederne og de slutbrugere, som skal købe robotterne ude i de små- og mellemstore virksomheder, lød det fra en af robotbranchens mest erfarne udviklere.

- Robotterne skal sættes fri hos virksomhederne, som holder sig tilbage fra at tage dem ind, selv om de kan have stor gavn af dem. Der bliver større og større afstand fra udviklingsmiljøet til de brugere, der skal anvende teknologien, lød det fra Preben Hjørnet, som har været del af robotbranchen i Danmark i 28 år.

Han leverede visionsdelen til det robotudstyr, som Lindøværftet tog i brug, da værftet introducerede robotter og dermed var med til at så frøet til den fynske robotklynge. I dag har Hjørnet 70 ansatte i sit firma Blue Workforce i Aalborg, hvor man rådgiver om robotter og bl.a. udlejer og leverer automationsløsninger til virksomheder.

Der var fokus på de fire temaer automation, droner, kollaborative robotter og mobile robotter i Big Bang, hvor hvert område blev diskuteret af et panel af eksperter fra branchen. Foto: Robocluster
Der var fokus på de fire temaer automation, droner, kollaborative robotter og mobile robotter i Big Bang, hvor hvert område blev diskuteret af et panel af eksperter fra branchen. Foto: Robocluster

Der skal være penge i det

Preben Hjørnet var også del af de fire paneldebatter, som Big Bang-eventen hos Robocluster var bygget op omkring. Debatterne satte fokus på automation, droner, kollaborative robotter og mobile robotter.

Robocluster, som er forankret i SDU, bringer universitetsmiljøet, robotvirksomhederne og slutbrugerne sammen i såvel projekter som i et nationalt innovationsnetværk. Bestyrelsesmedlem gennem fem år, Michael Tipsmark, er også branchechef hos Arbejdsgiverne, hvor mange af slutbrugerne er medlemmer. Han har et bud på, hvorfor virksomhederne ikke tager robotterne til sig:

- Man er nødt til at kigge på forretningen. Det er ikke fordi SMV'erne (Små- og mellemstore virksomheder, red.) ikke vil tage robotter ind, men der skal være penge i det for dem, og der mangler flere gode casehistorier på det, sagde han.

Ifølge forretningschef i Odense Robotics Mikkel Christoffersen viser debatten, at der er behov for en fælles dansk robotstrategi.

- Vi skal fokusere mere på, hvordan vi kan fastholde vores styrkeposition inden for robotter og automation i Danmark, og samtidig styrke udviklingen af nye robotter, som vi kan bruge i vores egne produktionsvirksomheder. Det gør vi med mere forskning og udvikling af nye robotløsninger, som virksomhederne kan bruge i deres produktion. Samtidig er det afgørende, at vi får den kommende nationale robotstrategi på plads, så vi kan samarbejde på tværs.

Robotten skal ud af legeland: Robotudviklere er for langt fra kunden

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce