Tre små nye virksomheder rykkede ind i Odense Robotics Startup Hub torsdag. En af dem er Ztove, som vil revolutionere kokkekunsten med sit intelligente komfur, der gav en prøve på sin præcision.

Pandekager med appelsinsauce, brune kartofler og bearnaise-sauce, der aldrig skiller.

Der duftede bogstaveligt talt af mad, teknologi og fremtidens arbejdspladser, da tre nye virksomheder torsdag rykkede ind i Odense Robotics Startup Hub i Forskerparken i Odense.

De tre nye små, der har fået plads i robot-rugekassen, er vidt forskellige: Quadsat er den første dronevirksomhed i Startup Hub'en, Purple Robotics er iværksættere med udspring i Universal Robots, og Ztove har udviklet et komfur, en app og køkkengrej, der kan styre temperaturen i en gryde eller en pande med ekstrem præcision.

De tre nye robotbørn

Purple Robotics - vil lave skræddersyet værktøj til robotarme.Bag virksomheden står Lasse Kieffer, tidligere robotudvikler hos Universal Robots, Peter Nadolny Madsen og Henrik Tilletz Hansen, ligeledes ingeniører og fra Universal Robots.

Ztove - intelligent køkkenudstyr.

Bag virksomheden står ingeniør og ophavsmand Peter Favrholdt, kok Christian Jacobsen og Kristian Skaarup, der for nylig er ansat som administrerende direktør.

Quadsat - dronevirksomhed, der vil revolutionere satellitkommunikation.

Bag virksomheden står Joakim Espeland og Snorre Skeidsvoll, begge nordmænd, samt Andrian Buchi, der er fra Moldavien.

 

Hør kokken og opfinderen fortælle

Samarbejde med Pasfall

Derfor var der gang i panderne hos Ztove, hvis ophavsmand er Peter Favrholt, som er civilingeniør med 15 års roboterfaring. Han har udviklet et intelligent induktionskomfur, en app og pander og gryder med indbygget elektronik, og tanken med Ztove er, at både kokke og med tiden også alle andre skal kunne tilberede mad med ekstrem høj præcision. Helt ned til en halv grad.

Odense Robotics Startup Hub

Odense Robotics er den samlede betegnelse for det højteknologiske mlijø/system i og omkring Odense.Det omfatter bla. robot- og automationsvirksomheder, underleverandører, uddannelse, forskning og investorkapital.

Odense Robotics Startup Hub er en "kuvøse", hvor udvalgte virksomheder får chance for at udvikle deres ide og produkt i 12 måneder.

De får kvit og frit sparring, rådgivning og faciliteter stillet til rådighed, og tanken er, at de skal blive flyvefærdige og siden kunne klare sig selv.

De nye virksomheder skal arbejde med robot/automation - hardware eller software.

Hvem, er optages i Startup Hub'en, afgøres af repræsentanter fra eksisterende virksomheder, potentielle investorer og andre robot aktører.

Der kan søges om optagelse to gange om året - 1. marts og 1. september.

Peter Favrholt fik ideen til det intelligente komfur, da han stod og bagte pandekager til sin søn og ærgrede sig over, at lækkerierne brændte på, og at panden aldrig havde den helt rigtige temperatur.

- Når man bager pandekager, er panden altid enten for kold eller for varm, så jeg tænkte: lad os bygge nogle sensorer ind, så vi kan få den optimale tilberedning. Og det har vi gjort. I første omgang tænkte jeg egentlig, at det kunne være med til at udrydde alle de små ulykker, vi kender med mad, der brænder på. Men nu går vi som i Formel 1 efter dem, der ved meget om at lave mad og laver mad hele tiden.

- Det er de professionelle kokke, og derfor snakkede jeg blandt andet med Thomas Pasfall og spurgte, om det var noget, han kunne forestille sig at bruge. Det kunne han. Med tiden kommer hr. og fru Danmark forhåbentlig også med, så stegeskorpen på frikadellerne bliver den helt rigtige hver gang. Det her er fremtidens måde at lave mad på, lød det fra ophavsmanden, mens Ztoves kok Christian Jacobsen vendte den ene perfekte pandekage efter den anden.

Udenlandsk team

De to andre nye "børn" i robot-kuvøsen er Purple Robotics, hvis tre mand store hold udspringer fra Universal Robotics, og Quadsat, som er den første dronevirksomhed i Start Up Hub'en.

Quadsat blev stiftet i marts 2017 og består udelukkende af udlændinge, de to nordmænd Joakim Espeland og Snorre Skeidsvoll samt moldaven Andrian Buchi, hvis virksomheds-ide er at bruge droner til at revolutionere satellit kommunikation, som sikrer internet til f.eks den martime verden.

- Vi er meget stolte af at blive en del af et af verdens vigtigste robothubs. Her får vi både teknisk assistance, rådgivning og faciliteter, som vi ellers skulle have betalt mange penge for, og vi håber, vi kan være med til at skabe fælles værdig for droneudviklingen i Odense, lød det fra Joakim Espeland, der er ophavsmand til ideen bag Quadsat.

De nye beboere i robot-rugekassen får i det kommende år adgang til Teknologisk Instituts eksperter og testfaciliteter i Forskerparken i Odense. De får desuden kontakt til investorer, sparring på at udvikle forretningen og adgang til samarbejdspartnere i de virksomheder, der er i robotklyngen.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.