Rigtige selvstændige skipper ferien


Rigtige selvstændige skipper ferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

FERIEFRI: De har ikke tid, de har ikke råd, de tør ikke give slip, eller de vil bare ikke
Når ferien står for døren, er der ingen grund til at gå i panik over, om skoforretningen i gågaden eller murermesteren lukker biksen i flere uger. En analyse fra de selvstændiges arbejdsløshedskasse, ASE, viser nemlig, at selvstændige i Danmark holder meget lidt eller slet ingen ferie.

- Det er svært at holde ferie. Er jeg væk, er hele firmaet på en måde væk, siger Søren Baron Rom, indehaver af reklamebureauet Baron & Company på Vesterbrogade i København.

I de to og et halvt år det enmandsejede firma har eksisteret, har Søren sammenlagt holdt tre ugers ferie. Den livsstil deler han med over 20.000 af de 150.000 selvstændige i ASE. Syv procent af medlemmerne har nemlig ikke holdt ferie de seneste fem år, mens 11 procent ikke har holdt ferie inden for det seneste år.

- Det er svært at give slip. Firmaet er jo mit lille barn, som jeg vil se vokse, siger Søren Baron.

Han har dog indset nødvendigheden af med tiden at gøre sig selv uundværlig. Derfor har han knyttet tre faste freelancere så tæt til firmaet, at han godt kan rejse væk. Men han skal helst dagligt kunne komme til pc og mobiltelefon.

Når han tager på ferie er jobbet med mentalt, og selv om der er sat feriekrydser i kalenderen, bliver det kun til korte ture, en situation som Søren Barons kæreste også har lært at leve med.

- Vi skal som et lille reklamebureau konkurrere på stor fleksibilitet. Derfor flyder mit privatliv og arbejde meget sammen. Det er jo smørret på brødet. Og min kæreste kan se, at mit arbejde gør mig glad - og det er jo det vigtigste. Men det skal selvfølgelig være muligt at trække stikket ud en gang imellem, siger Søren Baron Rom.

Tre gode grunde

Snart lægges der imidlertid nye plader på Baron & Company's rejsegrammofon. Det er nemlig ikke kun firmaet, Søren kan se vokse. Hans kæreste er gravid, og til januar skal han være far for første gang. Så er det slut med at arbejde døgnet rundt. Og han tror i øvrigt heller ikke på, at man i længden helt kan undvære at holde fri.

- Jeg ville gerne holde 10 ugers ferie om året, hvis jeg kunne rejse med sindsro. Ferie lader batterierne op, og jeg kunne aldrig leve et liv uden ferie, siger Søren Baron Rom.

Men det er der nogen selvstændige, der bliver nødt til. Forretninger, der ikke har en afløser eller ikke vil lade andre tage over, har ikke råd til at holde ferielukket.

- Det koster jo dobbelt, når du ikke får penge ind i kassen og samtidig skal betale for at tage på ferie, siger Ulrik Grimstrup, kommunikationschef i ASE.

Ifølge kommunikationschefen er der tre hovedårsager til, at de selvstændige ikke holder ferie.

- Man er det uundværlige omdrejningspunkt for virksomheden, og man hverken kan eller vil tage fri. Man har ikke planlagt det ordentligt og kan ikke få en vikar. Eller man har slet ikke lyst til at holde ferie - og det er jo fint, så længe det er et aktivt valg, siger Ulrik Grimstrup.

Rigtige selvstændige skipper ferien

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce