Rekord i reservedele: Stort overskud i solgt fynsk virksomhed

FTZ har solgt flere reservededele end nogensinde til biler - og er blevet endnu bedre til at tjene penge på det. Her billede fra en af afdelingerne i Jylland. Foto: Bo Maimburg

Rekord i reservedele: Stort overskud i solgt fynsk virksomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En af Fyns største virksomheder har aldrig haft det bedre. FTZ sælger mere end nogensinde, og overskuddet stiger meget hurtigere end salget i koncernen, der netop er blevet solgt til svenske Mekonomen.

Den svenske reservedelsgigant Mekonomen har fået en dansk virksomhed i bedste form. Odense-koncernen FTZ plejer at levere gode tal men har i det seneste regnskab overgået sig selv.

Midt i juli offentliggjorde FTZ, at virksomheden var blevet købt af den svenske konkurrent. Siden er papirarbejde og godkendelser gjort færdig, og fra 3. september har FTZ været svensk ejet efter mange år under den tyske reservedelsproducent Hella. Prisen, der også omfatter et polsk selskab, er på tre milliarder kroner.

Med 1169 ansatte er koncernen en af Fyns største, de fleste af de ansatte arbejder dog uden for Fyn - langt hovedparten er ansat i FTZ' 51 afdelinger rundt om i Danmark og på Færøerne.

Vi er blevet lidt bedre på alle områder Vi finjusterer hele tiden, og heldigvis har det givet resultater
Sven Kristensen, administrerende direktør, FTZ
FTZ Autodele & Værktøj A/S
Hjemsted: Odense SVCVR-nummer: 73648718

Direktion: Sven Jokum Møller Kristensen

Ejer: Mekonomen AB

Regnskabstal for 2017/18 (Tal for forrige regnskabsår i parentes):

Omsætning: 2,3 milliarder kr. (2,2 milliarder kr.)

Brutto-fortjeneste/-tab: 766,7 millioner kr. (717,5 millioner kr.)

Resultat før skat: 252,9 millioner kr. (218,6 millioner kr.)

Resultat efter skat: 196,6 millioner kr. (170,6 millioner kr.)

Egenkapital: 822,7 millioner kr. (725,1 millioner kr.)

Antal ansatte: 1169 (1153)

Klik her for at se regnskabet.
Vi finjusterer hele tiden, og heldigvis har det givet resultater, siger Sven Kristensen, adm. direktør i FTZ. Foto:  Claus Lillevang
Vi finjusterer hele tiden, og heldigvis har det givet resultater, siger Sven Kristensen, adm. direktør i FTZ. Foto: Claus Lillevang

Bedre på alle områder

Salget voksede i 2017/18 med næsten fire procent - det er mere end markedets vækst, og dermed har FTZ atter taget markedsandele, selv om det allerede er langt den største spiller med 22-24 procent af hele det danske marked for reservedele til personbiler.

Odense-virksomheden sælger nu reservedele for 2,3 milliarder kroner om året. Kunderne er især de såkaldte frie autoværksteder, altså dem uden for bilfabrikkernes og -importørernes indflydelse, men også de såkaldt autoriserede værksteder køber visse produkter fra firmaet.

Selv om salget udvikler sig fint, er det intet i forhold til indtjeningen. Overskuddet af driften er vokset langt mere end salget - nemlig med 18 procent, og resultatet før skat har løftet sig næsten lige så meget.

- Det er svært at pege på nogen enkeltstående årsag til fremgangen i overskuddet. Svaret er, at vi er blevet lidt bedre på alle områder - blandt andet indkøb, logistik og kundeservice. Vi finjusterer hele tiden, og heldigvis har det givet resultater, siger Sven Kristensen, Kolding.

Han har været administrerende direktør siden 1. marts 2017, og regnskabet er dermed det første, som han selv har haft ansvaret for hele vejen igennem.

- I en virksomhed som vores er der hele tiden noget, der kan effektiviseres - ikke mindst logistikken. Vi skærer ikke ned på leveringshyppigheden til vores kunder på værkstederne, men vi kan hele tiden spare på den interne transport og håndteringen af vores store lager, siger Sven Kristensen.

Logistikdirektør Christian Heimer, Trelde, der blev ansat for et år siden, er netop blevet optaget i direktionen sammen med Sven Kristensen og er dermed at opfatte som viceadministrerende direktør

Mekonomens overtagelse af FTZ er godkendt af de relevante myndigheder, men Mekonomen er i dag kun navnet på ejerselskabet. Firmanavnet er købt af Thansen-koncernen i Middelfart. Foto: Robert Wengler
Mekonomens overtagelse af FTZ er godkendt af de relevante myndigheder, men Mekonomen er i dag kun navnet på ejerselskabet. Firmanavnet er købt af Thansen-koncernen i Middelfart. Foto: Robert Wengler

Stor fiasko for Mekonomen

Mekonomen har haft stor fiasko i Danmark, men er meget stor på det europæiske marked. Opkøbet af FTZ hænger formentlig sammen med, at amerikanske LKQ Corporation fra Chicago i lang tid har købt op i den europæiske reservedelsbranche og nu ejer 26,5 procent af aktierne i børsnoterede Mekonomen.

FTZ står fast på, at Mekonomens køb ikke medfører nogen forandringer ud over fælles indkøbskontrakter med leverandørerne.

Mekonomen har tidligere været så fast besluttet på at opgive det danske marked, at det har solgt alle danske rettigheder til virksomhedens eget navn til Middelfart-firmaet Thansen. Den aftale er stadig gældende trods opkøbet, oplyser Bent Jensen, der ejer Thansen.

Rekord i reservedele: Stort overskud i solgt fynsk virksomhed

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce