Regnen er sur for høsten af sødkirsebær


Regnen er sur for høsten af sødkirsebær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

VEJRBET: Avlerne må opgive op mod halvdelen af høsten, fordi bærrene sprækker
De vedvarende regnbyger sætter grå hår i hovedet på de fynske producenter af sødkirsebær.

Netop som høsten er ved at komme i gang, forårsager nedbøren så kraftig en saft-spænding, at en stor del af bærrene sprækker - og de kan ikke sælges.

- Det er andet år i træk, at sødkirsebærrene døjer med vejret, oplyser salgsassistent Per Madsen, GASA Odense Frugt - Grønt.

I fjor tegnede høsten ellers ganske lovende først på sommeren, men en stor del blev spoleret af alt for megen regn.

Afløser jordbærrene

Sødkirsebærrene - også kendt som moreller - står netop til at afløse jordbærrene, der synger på allersidste vers.

- Jordbærsæsonen har været rigtig god, men finalen er simpelt hen skyllet væk, fortæller Per Madsen.

GASA modtog den sidste store leverance af jordbær fredag i sidste uge. I denne uge er der også indleveret jordbær, men småpartier. I går fik salgsforeningen således bare 500 kilo jordbær - og det er yderst beskedent.

- Der er stadig jordbær på markerne, men plukkerne kan ikke længer få økonomi i at plukke dem. Regnen i de senere dage har spoleret kvaliteten, så det er kun få bær, der slipper gennem kontrollen, siger Per Madsen.

10 fynske leverandører

Til gengæld er sødkirsebærrene altså nu klar - i det omfang, at de klarer bygerne. Sødkirsebærrene er i de senere år blevet meget populære, og arealerne er fra næsten ingenting udvidet kraftigt med Fyn som det absolutte centrum for denne afgrøde. GASA Odense Frugt - Grønt har for øjeblikket 10 leverandører, og de ventes i år at være leveringsdygtige i 80-100 ton sødkirsebær.

Prisen trykkes af en import af store flotte bær fra Tyrkiet, men her stopper høsten om en uges tid. Afregningsprisen hos GASA er for øjeblikket omkring 20 kroner kiloet, og det er en 10'er under det, som prisen burde være ved høststart, mener bærfolkene.

En af de større fynske avlere, Søren Ploug-Sørensen, Højagergaard i Millinge ved Faaborg, glæder sig dog over, at frugtsætningen i år har været rigtig god - og han har mange bær på træerne. Men også han kæmper med problemet bær og alt for meget vand. Afhængigt af sort vurderer han, at 10 til 30 procent af bærrene må kasseres.

Revner som grillpølser

- Miseren er, at bærrene en uge til 14 dage op til høst helst ikke skal have for meget regn. En byge tager de ikke skade af, men vedvarende regn er ikke godt. Sødkirsebær reagerer på nøjagtig samme måde som pølser, der får for lang tid på grillen. De sprækker, forklarer Ploug-Sørensen.

Den formentlig værst ramte fynske avler, Kaj Piilgaard Nielsen, Holse ved Brende-rup, må allerede nu imødese, at hans høst er halveret.

- Bærrene smager fantastisk, og de er flotte nok bortset fra de revner, der gør dem usælgelige, men vi kan da selv spise dem, vi kan, siger han.

Han havde regnet med at producere seks-syv ton, men de tre-fire ton er opgivet nu. Og det er tredje år i træk, at for megen nedbør skaber ravage for Bakkegårdens Frugtplantage. Nu sætter man i stedet lid til æbler og pærer. Og de tegner foreløbig rigtig godt, siger Kaj Piilgaard Nielsen.

Forsøg med dække

Revnedannelser er et så stort problemer, at GASA er gået sammen med et par avlere om et pilotprojekt, der skal vise, om overdækning med net og plastic kan sikre høsten. Nogle avlere finder dog, at overdækningen er for dyr i forhold til den pris, som markedet kan bære.

Regnen er sur for høsten af sødkirsebær

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce