Reglerne for beskatning af gulpladebiler

Anders Schweitz Jensen, statsaut. revisor og partner, BDO

Reglerne for beskatning af gulpladebiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

SKAT: Når virksomheder tillader medarbejderne at tage virksomhedens gulpladebiler med hjem, er det vigtigt på forhånd at forholde sig til skatte- og momsreglerne på området.

Reglerne er komplicerede, og det kan være en dyr fornøjelse, hvis du ikke har sat dig grundigt ind i disse.

Revisorklummen
BDO Partner og statsautoriseret revisor Anders Schweitz Jensen i Odense har mange års erfaring med at rådgive kunder fra vidt forskellige brancher.

Her i bloggen møder du gode råd om skat, køb og salg af virksomheder, generationsskifte, personalegoder og meget andet. Anders er særligt interesseret i de mindre og mellemstore virksomheder, da det særligt er her, landets fremtidige vækst skal komme fra.

BDO dækker Danmark og beskæftiger mere end 1200 medarbejdere på 31 kontorer landet over. Det verdensomspændende BDO netværk har cirka 80.000 medarbejdere i mere end 160 lande.

Specialindrettede biler går fri

Til en start er det vigtigt, at du forholder dig til, om bilen er specialindrettet.

Det udløser nemlig ikke beskatning, hvis kørslen mellem bopælen og arbejdspladsen sker i en bil, der ikke kan anses for at være et egnet alternativ til en privat bil. Det vil sige lastvogne, kassevogne og værkstedsvogne, der er indrettet med fastmonterede hylder, og som anvendes til transport af værktøj og/eller materialer. Der skal være et konkret arbejdsmæssigt behov for indretningen.

Almindelige stationcars og firhjulstrækkere anses kun for specialkøretøjer, hvis de er indrettet og anvendes på samme måde som værkstedsvogne. Det kan dog være vanskeligt at få Skattestyrelsens accept af, at sådanne mindre biler er specialindrettede.

Hvis et specialkøretøj anvendes til anden privat kørsel end transport mellem hjem og arbejde, skal der som udgangspunkt ske beskatning. Men ikke efter de almindelige firmabilsregler.

Beskatningen sker i stedet normalvis med et beløb svarende til omkostningerne for at leje en tilsvarende bil. Der sker dog ikke beskatning, hvis den private kørsel har været helt ubetydelig. Det vil sige, at den private kørsel ikke har oversteget 1.000 kilometer på et år og er sket i tilknytning til erhvervsmæssig kørsel.

Tilkaldevagter og beskatning

Det udløser ikke beskatning, hvis en medarbejder med tilkaldevagt tager firmabilen med hjem. Der er dog visse betingelser, som skal være opfyldte for, at kørslen accepteres som vagtkørsel.

Der skal være tale om kørsel til uvisse adresser. Kørsel udelukkende til det faste arbejdssted udløser derfor beskatning.

En medarbejder, der tilkaldes ved enhver form for maskinstop på virksomheden, kan derfor ikke undgå beskatning, selv om han har tilkaldevagt. Derimod udløser det ikke beskatning, hvis en elektriker med tilkaldevagt tager firmabilen med hjem, fordi tilkaldet i givet fald sker til en vilkårlig kunde.

Bemærk, at for vare- og lastmotorkøretøjer med tilladt totalvægt på under fire ton, hvor der er fratrukket moms ved anskaffelsen, er det tilstrækkeligt, at man kan blive kaldt ud til mindst én adresse, som ikke er det faste arbejdssted.

Firmabilen må kun tages med hjem på de dage, hvor medarbejderen reelt har tilkaldevagt. Hvis firmabilen tages med hjem hver dag, vil det normalt udløse beskatning, medmindre der er tale om kørsel i et specialkøretøj.

Det anerkendes ikke, at en medarbejder reelt kan have tilkaldevagt hver dag året rundt. Står medarbejderen til rådighed i døgnets 24 timer, kan medarbejderen dog deltage i planlagte familiefester og lignende inden for området uden skattemæssige konsekvenser.

Med familiefester og lignende forstås arrangementer af enkeltstående art, som er planlagt længere tid i forvejen. Familiebesøg og idrætsarrangementer, som for eksempel deltagelse i ugentlig fodboldtræning, falder derimod ikke inden for den tilladte type arrangementer.

Ovennævnte regler gælder også for vagtkørsel i biler, der ikke er specialindrettede. Momsmæssigt er det dog et krav, at bilen er udstyret med værktøj eller lignende til brug for vagtkørslen.

Reglerne for beskatning af gulpladebiler

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce