Redningsaktion for fynske landbrugsvikarer


Redningsaktion for fynske landbrugsvikarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STRUKTUR: Færre malkebrug betyder, at der ikke længer er arbejde nok til vikarerne
Fynsk landbrug er i gået i gang med at planlægge en redningsaktion, der skal sikre landmændene vikarassistance, hvis de bliver syge.

- Strukturudviklingen løber for øjeblikket så hurtigt, at det er vanskeligt at sikre tilstrækkeligt med timer til medarbejderne i den vikarordning, som De fynske Landboforeninger og Fyns Familielandbrug driver i fællesskab. Derfor skal der tænkes nyt, og beskæftigelsesmulighederne skal udvides, siger formanden for vikarordningen, gårdejer Lars Bebe, Gestelev.

Krisemøde i august

På et møde i slutningen af august vil vikarudvalget drøfte mere præcist, hvordan den fynske vikarordning kan overleve.

- Det er især malkebrugene, som trækker på vore vikarer, og inden for den produktionsgren er der i de allerseneste år sket en voldsom koncentration. I dag er der kun 400 malkebesætninger tilbage på Fyn. For bare tre år siden var der 600, fremhæver Bebe.

Vikarformanden peger på, at den udvikling direkte kan aflæses i forbruget af vikartimer. Det er faldet fra 28.000 timer i 2002 til i år formentlig under 20.000 timer. De 10 faste vikarer kan på den baggrund ikke længer regne med at opretholde vikarjobbet som fuldtidsarbejde. De 10 suppleres i øvrigt af weekendvikarer, der sammen med de faste sørger for afløsning under sygdom og ferier.

Brug for fagfolk

Sekretariatschef Frans Erve, De fynske Landboforeninger, lægger op til, at der udvikles nye aktivitetsmuligheder til vikarerne.

- Det er meget væsentligt for mindre erhvervsdrivende, at de stadig, som det er tilfældet med den fynske vikarordning, har mulighed for at få kvalificeret hjælp til driften, hvis de rammes af sygdom, siger Erve.

Kontakt til Odense

Det synspunkt deler Lars Bebe, der vil kæmpe for at bevare en ordning, der sikrer mulighed for at få vikar under sygdom eller som ferieafløsning.

- Vi er i gang med at undersøge, hvordan vikarerne kan opnå flere timer. Det kan for eksempel være mulighed for at anvende vikarerne til pleje af private eller offentlige grønne områder eller som assistance i gartnerierhvervet, hvilket allerede praktiseres i et vist omfang. oplyser han.

Vikarordningen har også henvendt sig til Odense Kommune, hvor vikarerne måske kunne træde ind som assistance i eksempelvis Park- og Vejforvaltningen. Endnu har kommunen dog ikke reageret.

Redningsaktion for fynske landbrugsvikarer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce