Raketstart for nyt firma: Ordrer fra Airbus og rumfarts-agentur

Damir Ljubicic startede Space Composite Structures Denmark kort tid efter, at hans tidligere arbejdsgiver Falck-Schmidt blev begæret konkurs i oktober måned. Foto: Michael Bager

Raketstart for nyt firma: Ordrer fra Airbus og rumfarts-agentur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Giganterne fra Airbus og det europæiske rumfartsagentur ESA leverer de første to millionopgaver til et nystartet rumfartsfirma i Odense. Tidligere space-ansvarlig hos konkursramte Falck-Schmidt har taget erfaringer, viden og medarbejdere med over i det nye firma.

En millionordre til Europas største rumfartsvirksomhed Airbus Defence & Space og en helt dugfrisk udviklingsopgave hos Det Europæiske Rumfartsagentur ESA.

Det lyder som en stor mundfuld for et lille nystartet rumfartsfirma med tre ansatte, som har mindre end tre måneder på CVR'et, men de to ordrer har allerede sat Odense-firmaet på det europæiske rumfartskort.

Space Composite Structure Denmark (SCSDK) er da heller ikke et helt almindeligt nystartet firma med helt almindelige ansatte, for firmaet er opstået efter konkursen hos Odense-firmaet Falck-Schmidt i oktober måned.

Her var SCSDK-stifter og direktør Damir Ljubicic i seks år ansvarlig for forsvarsvirksomhedens space- og komposit-afdeling, som især arbejdede med produkter til rumfartbranchen. Da Falck-Schmidt i begyndelsen af oktober begærede sig selv konkurs, var han ikke i tvivl om, at han skulle starte for sig selv.

- Jeg vil ikke lade det gode arbejde og de mange erfaringer forsvinde. Jeg havde aldrig overvejet at starte selv, for jeg var utrolig glad for at arbejde hos Falck-Schmidt, men jeg ville gerne fortsætte mit arbejde og bevare arbejdspladserne, siger han.

Damir Ljubicics firma arbejder i komposit-materialer og har bl.a. store forventninger til en ny produktionsteknik, som gør det muligt at lave lettere og stærkere løsninger som den rørløsning, som direktøren viser frem her. Løsningen er ikke ny - den har bl.a. russerne brugt i årevis - men processen er meget enkel og let, så direktøren har store forventninger til den. Foto: Michael Bager
Damir Ljubicics firma arbejder i komposit-materialer og har bl.a. store forventninger til en ny produktionsteknik, som gør det muligt at lave lettere og stærkere løsninger som den rørløsning, som direktøren viser frem her. Løsningen er ikke ny - den har bl.a. russerne brugt i årevis - men processen er meget enkel og let, så direktøren har store forventninger til den. Foto: Michael Bager

Kan både designe og bygge

Det nystartede firma er specialister i arbejdet med kompositmaterialer og arbejder med alt fra stænger til chassiser til eksempelvis satellitter. Det handler om alt fra design og beregninger, men særligt konstruktion og byggefasen er afgørende i det nye firma, siger direktøren.

- Der er utrolig mange konsulenthuse, som kan designe og bygge i et softwareprogram, det afgørende for os bliver, om vi også kan bygge det, vi designer, fysisk. Det er der ikke mange, der kan, siger han.

Derfor har det også været et krav til Forskerparken, hvor det nystartede firma har lejet sig ind, at der er mulighed for at etablere et værksted. En mulighed som firmaet snart får, da udlejeren har planer om at opføre en ny bygning, hvor der bl.a. bliver plads til et værksted til kompositfaciliteter og testudstyr.

- Så vi kan blive boende her i et stykke tid, siger direktøren.

10 ansatte i løbet af næste år

Virksomhedens første opgave til Airbus består netop i at udvikle og konstruere fysiske kopier af 60 instrumenter til en satellit-test, som Airbus skal lave for det europæiske rumfartsagentur ESA som led i deres Metop SG-satellitprogram. De mange emner skal leveres til Airbus til sommer, men allerede i første kvartal 2018 indleder firmaet en anden udviklingsopgave for selve ESA, som får konsekvenser for firmaet i Forskerparken.

- Det er en opgave, vi lige er blevet tildelt til en værdi af 8,4 millioner kroner. Den betyder, at vi skal bruge flere folk, og jeg regner med, at vi er 10 mand ansat i firmaet ved slutningen af 2018, siger Damir Ljubicic.

Han har selv en ingeniørbaggrund fra SDU, dengang det hed Odense Teknikum, og har bl.a. arbejdet inden for fødevarebranchen og udviklet redningsudstyr til offshorebranchen. For seks år siden kom han ind hos forsvarsvirksomheden Falck-Schmidt, som på det tidspunkt startede en afdeling for rumfart og spaceudvikling i kompositmaterialer. Som leder af afdelingen opbyggede Damir Ljubicic en viden og ikke mindst et netværk i branchen, som han ikke lægger skjul på, han skal bygge den nye virksomhed på.

- Jeg startede dag ét med at kontakte mine kontakter, og den første opgave til Airbus er også en opgave, som vi kender rigtig godt, for vi havde den også hos Falck-Schmidt, siger han.

Vandt nyt udbud

Det betyder ikke, at ordren til det nye firma er taget med ud fra konkursen. Da Falck-Schmidt ikke kunne leve op til kontrakten med Airbus, blev den annulleret. I en efterfølgende ny udbudsrunde stod Damir og hans firma med gode kort på hånden, da de kendte opgaven og kravene særdeles godt.

Kendskabet til de konkrete ordrer har således allerede haft betydning, men endnu vigtigere for virksomhedens fremtid er netværk og kontakter, som direktøren og hans stab har taget med ind i det nye firma.

- Mit netværk betyder rigtig meget, og så betyder det meget, at vores kunder kender mig selv, Katrine og Hans, som har 35 års erfaring med kompositudvikling, i forvejen, siger Damir Ljubicic.

Der er ikke dør på hængslerne ind til direktørens kontor, men det kommer der, siger Damir Ljubicic og griner. Han kender ingeniørerne Hans Knudsen og Katrine Petersen ude i forkontoret særdeles godt og han regner med, at flere af deres fælles tidligere kollegaer fra Falck-Schmidt følger efter ind i det nye firma.

- Vi skal ansætte nye folk til det næste projekt hos ESA, og jeg har allerede en aftale med nogle af de tidligere ansatte i min afdeling. Det er vigtigt, for det er ikke til at opdrive folk, som har det nødvendige kendskab til branchen og gamet, siger han.

Raketstart for nyt firma: Ordrer fra Airbus og rumfarts-agentur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce