Odense-borgmesteren vil hjemtage rengøringen af de kommunale daginstitutioner

- Hvordan synes du forløbet med Forenede Service har været?

- Jeg synes, det har været noget skræmmende. Ikke mindst de historier, Fyens Stiftstidende har fortalt om - eksempelvis, at nogen måtte tage deres mor med på arbejde for at nå opgaverne. Det er forkasteligt. Så er der noget, der ikke helt hænger sammen, og så stiller man spørgsmålstegn ved, om Forenede Service kan løfte opgaven. På et tidspunkt må man sige, at så har vi simpelt hen fået nok. Det er slut nu med Forenede Service. Og nu skal vi videre på en ny måde.

- Hvad er din holdning til forvaltningens opfordring til at afbryde samarbejdet med Forenede Service?

- Jeg havde håbet, at vi havde et svar fra Ankestyrelsen, så vi havde det principielle grundlag på plads. Men sandet i timeglasset er rendt ud, og vi er nødt til at beslutte, om vi skal lade dem fortsætte eller sætte opgaven i udbud på de her hårde betingelser. Valget er ret klart for mig - jeg synes, vi skal hjemtage opgaven. Jeg synes ikke, vi skal lave et udbud med en arbejdstakt, der hedder 130, altså godt 7 km i timen. Jeg har endnu til gode at høre det første menneske sige, at arbejdstakt 130 er et sundt arbejdsmiljø.

- Har I som kommune lært noget af forløbet?

- Ja, vi har da lært, at det ikke duer med den her måde, et udbud er skruet sammen på. Og der kan heller ikke have været nogen forretning i det for Forenede Service, når de åbenbart har haft så svært ved at få tingene til at hænge sammen. Jeg kan ikke forestille mig, at de har tjent penge på det.

- Hvis det ikke duer med udbud på den her måde - hvad duer så?

- Mit standpunkt er meget klart. Vi vil gerne have afklaret, om vi kan udbyde med et fornuftigt arbejdsmiljø - det vil sige til arbejdstakt 100, som er ca. 5 km i timen og ikke til arbejdstakt 130, der er ca. 7,5 km i timen. Vi vil ikke tjene penge på at skabe dårligt arbejdsmiljø for rengøringsfolk, og jeg synes, Forenede Service er et glimrende bevis på, at det ikke hænger sammen i praksis. Min holdning er, at så længe, vi ikke har et svar på, om vi må udbyde til arbejdstakt 100, så er der ikke flere ting, der ryger i udbud. Vi skal ikke kaste folk ud i at arbejde 33 procent hurtigere. Det er ikke rimeligt over for den medarbejdergruppe, og det kan også ende med, at vi taber penge, fordi vi står med nedslidningsskader.

- Mener du, at Odense Kommune skal blackliste Forenede Service fra andre kontrakter?

- Jeg kan ikke på nuværende tidspunkt vurdere, om der er grundlag for at blackliste nogen, men jeg synes, det er noget, vi skal undersøge.

  • Kim Skovsby

    Af:

    Jeg er journalist på erhvervsredaktionen på Fyens Stiftstidende. Her har jeg været ansat siden 2006, og jeg har dækket mange forskellige stofområder (bolig, mad, samfundsforhold), ligesom jeg i en årrække var lokalredaktør på redaktionen i Kerteminde. Jeg har været på erhvervsredaktionen siden 2014 og skriver blandt andet om privatøkonomi, social dumping og virksomheder. Jeg bor i Kerteminde og bruger bl.a fritiden på at ro havkajak.

Mere om emnet

Se alle
10
Blå partier imod: Rengøringen bliver igen kommunal

Blå partier imod: Rengøringen bliver igen kommunal

5
Slut med Forenede Service: Odense dropper helt udbud af rengøring

Slut med Forenede Service: Odense dropper helt udbud af rengøring

2
Tillid er væk: Rengøringsgigant betalte bod på 280.000 kroner

Tillid er væk: Rengøringsgigant betalte bod på 280.000 kroner