Professor i databeskyttelse: Bekymrer når forsikringsselskaber deler følsomme data

Andrzej Wasowski. Foto: IT-universitetet

Professor i databeskyttelse: Bekymrer når forsikringsselskaber deler følsomme data

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Andrzej Wasowski, professor på it-Universitetet i København, arbejder med databeskyttelse og forklarer her, hvad man generelt skal være opmærksom på i forhold til virksomheder, der outsourcer deres it og overdrager kundernes personlige oplysninger til en underleverandør.

Hvilke typer af spørgsmål rejser det, når et forsikringsselskab outsourcer data?

- Lad mig først sige, at jeg ikke tror, det er særlig sandsynligt, at GF Forsikring gør noget forkert. De har formentlig gode advokater til at tjekke tingene. Så jeg kan kun udtale mig generelt, og ikke om denne specifikke sag. Men det rejser, selvfølgelig, spørgsmål, at forsikringsselskaber indsamler personlige data, og det er klart, at i disse tider, må du kun indsamle personlig information til et bestemt formål, hvilket i dette tilfælde er at drive et forsikringsselskab. Og dette forsikringsselskab, GF Forsikring, de gør formentlig tingene ordentligt. I praksis bruger de en underleverandør, og det er selvfølgelig risikabelt, hvis denne underleverandør ikke er pålidelig, holder til i Kina, er underlagt kinesisk lov om databeskyttelse og samtidig ikke er beskyttet af en kontrakt om at overholde det europæiske dataregulativ. I sådan et tilfælde ville der opstå alle mulige former for problemer: Underleverandøren kunne begynde at bruge data til andre formål, såsom reklame og afsøgning af markeder, og det vil formentlig være i strid med det, personerne som har leveret data, har givet lov til. Så det ville være problematisk. Men jeg antyder på ingen måde, at det er, hvad der foregår.

- Problemet opstår, når du begynder at dele data og mister kontrollen over den, så den begynder at blive anvendt til andre formål og distribueret. Jeg er ikke advokat, og jeg kender ikke dette konkrete setup, men det er formentlig i orden.

Skal man som forsikrings-kunde føle sig tryg og komfortabel ved, at ens data bliver delt med en anden virksomhed?

- Jeg er faktisk ret bekymret. Jeg er allerede bekymret over den mængde af data, som i særdeleshed forsikringsselskaber indsamler. Nu hvor de begynder at dele den - og hvis den virksomhed, de outsourcer til, indsamler data fra flere forskellige forsikringsselskaber, så bliver det endnu mere problematisk, fordi så ligger de inde med endnu mere information om mig.

- Data i forsikringsbranchen er et meget følsomt emne. Der er faktisk kendte tilfælde med forsikringsselskaber, som kræver en højere præmie eller afviser kunder, som er blevet vurderet til ikke at være gode kunder, ved at bruge information fra sekundære kilder - information, som de har fået et andet sted fra. Jeg kan for eksempel en dag opdage, at min bolig-forsikring fordobles, og det har jeg ikke lyst til, så det er ikke i min interesse, at mit forsikringsselskab ved mere om mig.

- Skrækscenarioet er, at outsourcing-firmaet indsamler data fra mere end ét forsikringsselskab, og det begynder at kombinere data som en databørs. Det er farligt, men vi ved ikke, om det er tilfældet.

Hvordan hjælper EU's data-beskyttelses-forordning med at beskytte kunderne i tilfælde som dette?

- Det er nu et krav, at kunder accepterer brugen af deres data. Men det skal stadig vise sig, om det er et effektivt instrument, eller om vi ender med bare at acceptere alting, fordi så er det ikke så effektiv en beskyttelse. For virksomhedernes vedkommende er der en skræmmeeffekt, fordi bøderne for at forbryde sig mod aftalen med brugerne om data er op til fire procent af firmaets årlige omsætning, hvilket er en seriøs bøde, så mange er bange. Men den (EU-forordningen også kaldet GDPR, red.) vil kun blive en succes, hvis den øger bevidstheden blandt kunderne, så de begynder at vælge produkter, som kræver, at de accepterer at dele færre af deres personlige data. Det vil hjælpe. Jeg er ikke sikker på, hvor klart det generelle marked er til det.

Professor i databeskyttelse: Bekymrer når forsikringsselskaber deler følsomme data

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce