Professor: Skattely er rene parasitter


Professor: Skattely er rene parasitter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Det er et stort skridt i den rigtige retning at definere skattely-lande som et udenrigspolitisk problem.

Det er et vigtigt skifte, at det internationale samfund har defineret skattely som et udenrigspolitisk problem. Det siger professor med speciale i skat ved Aarhus Universitet Jan Pedersen.

- Det internationale samfund er langt om længe gået i offensiven for at begrænse skattely. Det interessante er, at skattely nu er defineret som et udenrigspolitisk problem og det er et paradigme-skifte i forhold til tidligere, siger Jan Pedersen til Ritzau.

Hans udmelding kommer efter at Europa og USA har signaleret at ville gøre op med skattely. EU har fået gennembrud, fordi Luxembourg for første gang er parat til at hæve bankhemmeligheden og udlevere oplysninger om konti fra januar 2015.

Professor Jan Pedersen peger på, at skattely har været et problem i årtier, og at især globaliseringen har gjort det muligt at gemme penge væk i skattely. For store internationale virksomheder er det direkte lovligt.

- Skattely er af det onde. Det betyder jo, at penge, der ellers skulle beskattes i hjemlandene, hvor de er optjent, flyttes til lande, der som politik kan tilbyde skjul for de her penge.

- Tag for eksempel skattelyet British Virgin Island (BVI), hvor bankvæsnet er landets vigtigste erhverv. De lever af at tilbyde ly og skjul for de her penge, siger Jan Pedersen.

Det er lykkedes et internationalt konsortium af undersøgende journalister (ICIJ) at få hul på BVI skattelyet, hvorfra der er lækket data, der omfatter 125.000 off-shoreselskaber og 130.000 ejere og agenter i omkring 170 lande.

Den slags skattely er med professor Jan Pedersens ord "parasitter, der suger næring ud af andre lande"

- Det betyder, at dem, der betaler skat, kommer til at betale noget mere for, at der er penge nok til velfærd, siger Jan Pedersen. Han tør ikke give noget bud på, hvor mange penge der er gemt i skattely.

- De, der har skønnet det, taler om astronomiske beløb. Men jeg tør ikke gisne om, hvorvidt Danmark får alle de milliarder hjem, som skatteministeren (Holger K. Nielsen, (SF) red.) taler om, siger Jan Pedersen.

Inden skattelyene blev gjort til et udenrigspolitisk emne, har landene selv med lovgivning forsøgt at gardere sig imod, at rige borgere gemte penge i skattely.

- Især den danske skattelovgivning er så indviklet og kompliceret, at det selv for mig, der bruger al min tid på at finde ud af den, kan være svært, siger Jan Pedersen.

Professor: Skattely er rene parasitter

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce