Privathospital ligger vandret

Jens Pilegaard Bjarnesen, leder af H.C Andersen Klinikken, regner med, det vil tage resten af året at få puklen efter strejken bragt ned igen.
Foto: Nils mogensen svalebøg

Privathospital ligger vandret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

H.C. Andersen-klinikken er begyndt at sige nej til patienter fra det offentlige

I normale tider sikrer privathospitalernes fleksibilitet, at patienter, der har udsigt til mere end fire ugers ventetid i det offentlige system, alligevel kan komme hurtigt i behandling.

Men strejken blandt sygeplejerskerne, der snart har kørt i en måned, har skabt et så stort behov for operationskapacitet, at også privathospitalerne nu begynder at melde pas.

- Der har været en vis latenstid, men den seneste uge er vi nærmest blevet tæppebombet med patienter, og nu har vi nået et niveau, hvor vi nok må sige, at vi ikke kan klare mere, siger leder af Privathospitalet H.C. Andersen-klinikken, Jens Pilegaard Bjarnesen.

Privathospitalet booker kun operationstid til offentlige patienter tre-fire uger ud i fremtiden, og i øjeblikket er der altså booket helt op.

Situationen er lidt paradoksal, for i de senere år har "de offentlige patienter" udgjort en stadigt mindre andel af privathospitalets patientgrundlag.

- Da det frie sygehusvalg startede i 2002 fik vi en masse patienter fra det offentlige, fordi der var de lange ventelister i det offentlige system. Men siden har antallet været for jævnt nedadgående, og sidste år fik vi næsten ingen offentlige patienter, siger Jens Pilegaard Bjarnesen.

Dette - og så et lidt lavere afkast af egenkapitalen - forklarer i øvrigt, at Privathospitalets regnskab for 2007 udviste knapt så stort et overskud som året før. Overskuddet før skat blev på 5,2 mio. kroner, hvor det i 2006 var på 7,8 mio. kroner.

Stor pukkel efter strejke

I 2008 vil pilen dog formentlig komme pege den modsatte vej igen. Jens Pilegaard Bjarnesen regner i hvert fald med, at strejken og de over 200.000 udsatte operationer vil give klinikken rigeligt at bestille i det næste halve år.

- Jeg vil tro, det tager resten af året at få den pukkel bragt ned igen, siger han.

Markedskræfterne er også så småt begyndt at virke, når det gælder privathospitaler.

- Der kommer flere og flere privathospitaler, så vi mærker da også en øget konkurrence. Det har blandt andet ført til, at vi har justeret vores priser ned, fortæller Jens Pilegaard Bjarnesen.

Selvom det altså vælter ind med offentlige patienter i øjeblikket, så er han generelt kritisk over regionernes måde at håndtere privathospitalernes eksistens på.

- Regionerne er ikke så glade for at aflevere patienter til os. Reglerne bliver gradbøjet, og patienterne bliver ikke ligefrem hjulpet, hvis de tilkendegiver, at de gerne vil behandles privat, siger han.

Privathospital ligger vandret

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce