Privatforbrug som i fattigfirserne


Privatforbrug som i fattigfirserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Økonomisk blev nullerne ikke et prangende årti. Kun væksten i det offentlige forbrug kunne hamle op med de foregående årtier.

Er man gået ud af nullernes årti med en fornemmelse af, at det var præget af grådighed, og at privatforbruget kørte i Ferrari i overhalingsbanen, må man tro om igen. I gennemsnit var væksten i privatforbruget over hele årtiet på 1,2 procent årligt og dermed på niveau med fattigfirserne.

Det viser en økonomisk analyse af årtiet fra cheføkonom Steen Bocian, Danske Bank.

- Vi skal huske på, at vi både startede og forlod nullerne i økonomisk krise. Da vi tog hul på det nye årtusinde, var det med pinsepakken fra 1998 i bagagen, og der kom først rigtig vækst i privatforbruget i 2003. Året slutter også med krise og et privatforbrug i stampe, siger Steen Bocian.

Måles væksten i privatforbruget per indbygger, har det været lavere end væksten i 1980'erne. Det var kun fra 2003 til slutningen af 2007, der var rigtig gang i privatforbruget, siger han.

På stort set alle poster har væksten i det seneste årti ifølge analysen været lavere end i de foregående årtier. Ud over privatforbrug, er investeringerne og eksporten også vokset mindre end normalt.

Eneste undtagelse er væksten i det offentlige forbrug, der i gennemsnit steg med 1,8 procent årligt - hvilket er mere end et halvt procentpoint mere end privatforbruget.

Samlet set er den økonomiske vækst målt i bruttonationalproduktet BNP heller ikke noget at prale af. I gennemsnit var den årligt på 0,9 procent i nullernes årti. Til gengæld skabte den 119.000 nye job i den private sektor.

Privatforbrug som i fattigfirserne

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce