Priserne stiger i meget lavt tempo


Priserne stiger i meget lavt tempo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Afslutning på sommerudsalget får priserne til at stige. Dog kun med snoldede 0,5 procent, hvilket er ganske lidt.

Der har ikke været meget travlt i landets butikker med at skifte prismærkerne ud. Faktisk steg inflationen med kun 0,5 procent i september i forhold til måneden før, viser tal fra Danmarks Statistik.

Dermed fortsætter prisstigningerne i et meget lavt tempo. I august lå inflationen på 0,4 procent - den laveste stigning i 45 år.

- Inflationen er stadig meget lav, og 2013 kommer stort set uden tvivl til at byde på de laveste prisstigninger i 60 år, vurderer privatøkonom i Danske Bank Las Olsen.

- Det er krisen, der har trukket inflationen ned til det meget lave niveau, den har nu. Ansatte har svært ved at få store lønstigninger, og virksomheder har svært ved at sætte priserne op, når efterspørgslen er lav, siger han i en kommentar til tallene.

I Danske Bank regner man med, at inflationen i 2014 vil ligge på et mere normalt niveau omkring 1,5 procent.

- Det betyder, at forbrugerne ikke som i år kommer til at få en mærkbar stigning i reallønnen. Til gengæld regner vi med, at beskæftigelsen begynder at stige, så der ad den vej alligevel kommer flere penge ud til forbrug, siger Las Olsen.

Lone Kjærgaard, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank siger, at den lave inflation skyldes manglende damp på kedlerne i dansk økonomi:

- Men de lave prisstigninger er sød musik, hvis man er lønmodtager. Det betyder, at lønnen rækker længere end den gjorde sidste år til trods for, at også lønstigningerne har været lavere end normalt, siger hun.

Cheføkonomen påpeger, at en lav inflation overordnet set også er til gavn for økonomien.

- Når priserne i Danmark stiger mindre end i udlandet, er det med til at forbedre konkurrenceevnen. Og i Danmark stiger priserne for tiden markant mindre end i resten af EU, siger Lone Kjærgaard.

Det er især afslutningen på udsalget af sommertøj og sko, der får "skylden" for, at priserne samlet set kun er steget en smule. Den seneste måned er beklædning og fodtøj steget med 7,1 procent, viser tallene.

Priserne stiger i meget lavt tempo

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce