Prins i skudlinjen


Prins i skudlinjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mens prins Joachim får knubbede ord med på vejen fra politikere og eksperter for sine kritiske udtalelser - omtalt i avisen i går - om landbrugets fremtid i EU, er dansk landbrugs top langt hen ad vejen enig med prinsen.

- Jeg tror, at prins Joachim udtrykker sin frustration som landmand på Schackenborg, og at han er godt og grundigt træt af politikere, der er tvetydige i deres sprogbrug. På den ene side siger de europæiske politikere, at de ønsker at bevare både små og store landbrug i Europa og tage vare på natur, miljø og dyrevelfærd, hvad vi landmænd også vil, men det står i skærende kontrast til, at de samme politikere dag efter dag siger, at nu skal landbrugsstøtten fjernes, eksportstøtten skal væk, og handlen med fødevarer skal liberaliseres. Liberaliseringen vil betyde, at der kommer et endnu større effektiviseringspres på os end det, vi har set, siger Landbrugsraadets præsident, Peter Gæmelke, til Ritzau.

Prins Joachim, der driver godset Schackenborg i Sønderjylland og hvert år selv modtager 1,44 millioner kroner i landbrugsstøtte fra EU, siger i et interview i landbrugets ugeavis, Landbrugsavisen, at dansk og europæisk landbrug står over for en krise. Udvidelsen med 10 nye lande øger EU's landbrugsareal, uden at der er kommet en løsning på spørgsmålet om, hvad der skal ske med landbrugsstøtten.

- Det er åbenlyst, at vi ikke kan blive ved med de subsidier længere. Men vi kan heller ikke tage dem væk. Dilemmaet for EU er, at hvis vi koldt og kynisk skar al støtte væk, så ville vi affolke landdistrikterne i store dele af Europa, og nationaløkonomien og urbaniseringen ville kollapse med store sociale konsekvenser. Det er de udfordringer, EU har stået med de sidste 20 år, og alligevel ved vi ikke et halvt år frem, hvad vi skal lave, siger prins Joachim.

På Christiansborg opfattes prinsens udtalelser både til venstre og højre i folketingssalen som politiske og på kanten af eller ud over, hvad medlemmer af kongehuset bør give udtryk for.

Højst usædvanlige

Professor i statsret ved Aalborg Universitet, Claus Haagen Jensen, betegner prinsens politiske udtalelser som "højst usædvanlige".

- Der er ingen præcise regler for, hvad og hvor meget de kongelige må udtale sig om. Men der er en fuldstændig fast praksis om, at medlemmer af kongehuset ikke udtaler sig om politiske spørgsmål. Og prins Joachims udtalelser er et brud på den praksis, siger Claus Haagen Jensen.

Professoren forventer dog ikke, at udtalelserne vil få nogen drastiske konsekvenser for prinsen. Han ser det som en formildende omstændighed, at prinsen udtaler sig som landmand og i øvrigt kun giver udtryk for holdninger, som er meget udbredte blandt landmænd.

- Men jeg synes stadig, at det er uklogt, hvis han ikke har forelagt sine udtalelser for Statsministeriet før offentliggørelsen i Landbrugsavisen, hvilket han tilsyneladende ikke har. (ritzau)

Prins i skudlinjen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce