Prins Joachim frygter for landbrugets fremtid


Prins Joachim frygter for landbrugets fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

STØTTE: EU ikke har forberedt sig på konsekvenserne af udvidelsen med de nye landbrugs- lande
Det går kun en vej for landbrugets økonomi, mener prins Joachim: Nedad.

I et interview med LandbrugsAvisen giver prins Joachim, der selv er landmand på Schackenborg Slot, udtryk for stor bekymring med hensyn til, hvordan dansk landbrug skal klare sig i fremtiden.

- Dansk landbrug har ikke ligefrem medgangstider, selv om vi måske nok har redet stormen af, hvad angår vores image og forståelsen i den brede befolkning og pressen. Noget helt andet er den økonomiske side af sagen. Og der står det helt klart: Det går kun én vej, siger prins Joachim og styrer sin pegefinger lige lukt ned i kaffebordet.

- EU er blevet udvidet med 10 lande, hvoraf otte er landbrugslande. Det er en så stor udvidelse af EU's aktive landbrugsareal, at EU's landbrug ikke bliver det samme mere. Alligevel - og nu skal jeg passe på, jeg ikke snakker politik - så har vi ikke fået en langsigtet løsning. Det er den største krise, dansk og europæisk landbrug har oplevet nogensinde, siger han til bladet.

Prins Joachim mener ikke, at det er Danmarks skyld alene, men at de gamle EU-lande ikke har formået at definere fremtiden.

- Og det er det værste. Vores branche bliver meget trængt, og vi står bogstavelig talt på Herrens mark og aner ikke, om de tiltag, vi iværksætter, er de rigtige. Vi kender ikke planerne, og vi kender ikke målet, mener prinsen.

For prins Joachim er det åbenlyst, at vi ikke kan blive ved med at subsidiere landbrugsproduktionen.

- Problemet er, at hvis vi som en spejderdrengs-nation går ud og siger "Lad os fjerne alle vores subsidier i Danmark", og samtlige vores konkurrenter på EU-plan siger "Ja, det gør vi også", men at de så bare ikke gør det, så står vi med usælgelige varer. Så kan vi have en nok så fin svinesektor, mælkesektor og planteavlssektor, men vi kan ikke komme af med vores varer, og så lukker hele butikken Danmark, siger prins Joachim.

Prinsen mener, at EU's dilemma er, at hvis al landbrugsstøtte skæres væk, så affolkes landdistrikterne i store dele af Europa, og nationaløkonomien og urbaniseringen vil kollapse med store sociale konsekvenser.

- Det er de udfordringer, EU har stået med de sidste 20 år, og alligevel ved vi ikke et halvt år frem, hvad vi skal lave, siger prins Joachim til Landbrugsavisen. (ritzau)

Prins Joachim frygter for landbrugets fremtid

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce