Politisk aftale om flere sommerhuse: Godt for fynsk turisme

Den politiske aftale onsdag betyder, at der kan komme 209 nye sommerhuse på Fyn. Det er godt nyt for fynsk turisme. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Politisk aftale om flere sommerhuse: Godt for fynsk turisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Den politiske aftale om nye sommerhusområder, som på Fyn betyder 209 nye grunde i fire kommuner, er godt for den fynske turisme.

Det fastslår Destination Fyn under Udvikling Fyn, efter at regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet onsdag indgik politisk aftale, som giver 20 kystkommuner i hele landet mulighed for næsten 2200 nye sommerhusgrunde.

- Det er en god og vigtig nyhed for turismen på Fyn. Det er netop manglen på kapacitet, som kan blive en udfordring de kommende år. Vi har i 2018 haft den historisk bedste sommer, når vi kigger på antallet af turistovernatninger, og der har det været feriehuse, som har været presset på kapacitet, siger Thomas Kastrup, forretningschef hos Destination Fyn.

På Fyn er det fire kommuner, som nu får mulighed for nye sommerhusområder. Det er Assens Kommune, Faaborg-Midtfyn Kommune, Nordfyns Kommune og Ærø Kommune. Samlet får de fire fynske kommuner tilsammen lov til 209 nye sommerhusgrunde.

- Turismen har fart på, og når vi kigger på, hvordan den udvikler sig de kommende år kan vi lige så godt forberede os på, at vi skal arbejde med øget kapacitet. Det er feriehuskapaciteten, vi er presset på i dag, siger Thomas Kastrup.

Nye sommerhusgrunde
På Fyn betyder aftalen mellem regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet, at der kan etableres 209 nye sommerhusgrunde. De fordeler sig således på følgende kommuner:Assens Kommune: 14 grunde

Faaborg-Midtfyn Kommune: 40 grunde

Nordfyns Kommune: 97 grunde

Ærø Kommune: 58 grunde

Samlet får 20 af i alt 78 danske kystkommuner nu lov til at etablere nye sommerhusgrunde.

Aftalen indebærer desuden en styrkelse af naturen i forbindelse med Grønt Danmarkskort, yderligere midler til statslig skovrejsning, så der samlet kan etableres yderligere cirka 150 hektar bynær drikkevandsskov, og midler til mindst 35 hektar urørt skov på private arealer.

Kilde: Erhvervsministeriet

Lille ekstra kapacitet

Han indrømmer dog også, at selv om der bygges nye sommerhuse er de ikke nødvendigvis allesammen til udlejning, ligesom sommeren 2018 var helt atypisk med en lang, varm og tør sommer.

- Næste år kan godt se anderledes ud, hvis den bliver våd, men set over en 5-10-årig periode vil vi se nogle større udlejningstal end i 2018, siger forretningschefen.

Med 209 nye sommerhusegrunde frygter han ikke, at såvel gamle som nye sommerhusene kommer til at stå gabende tomme.

- Selvfølgelig er der en øvre grænse, men den nye politiske aftale giver kun en lille ekstra kapacitet, og det er i den rigtige retning, siger Thomas Kastrup.

Han så dog gerne, at nogle af de nye grunde bliver til luksusferiehuse, som kan tiltrække et andet publikum end dem, der i dag er til udlejning på Fyn.

Udsigt til mere natur

Blandt de fire fynske kommuner, som nu får lov til at etablere nye sommerhusegrunde, ligger Nordfyns Kommune i top med 97 grunde. Her er planen, at de nye grunde ikke kommer til at ligge lige ud til vandet, men placeres sammen med eksisterende sommerhusområder på noget, der i dag er opdyrket landbrugsjord.

- Hvis man går fra konventionel landbrug til sommerhusområde er det måske ikke noget tilbageskridt. Det kan ikke kaldes for et minus for områderne, og der er ikke noget, som taler for at gå decideret imod aftalen, siger Leo Jensen, formand for Danmarks Naturfredningsforenings afdeling på Nordfyn.

Han mener ikke, de nye grunde ødelægger naturværdierne.

- Det viser sig rent faktisk, at der er mere natur i et sommerhusområde end i et landbrugsområde. Set ud fra et natursynspunkt bliver det ikke forringet med den politiske aftale, mener han.

Heller ikke hos foreningens afdeling i Assens møder den nye aftale kritik.

- Når Assens Kommune har fået tilladelse til 14 nye sommerhusgrunde er det fint nok. Det har vi ikke noget imod, siger lokalformand Sven Rask.

Politisk aftale om flere sommerhuse: Godt for fynsk turisme

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce