Politiker afviser kommunal udkonkurrering: NC Miljø er ikke bygget til borgernes affald

Hvem skal tage sig af borgernes husholdningsaffald, når det skal forpulpes og genanvendes til biogas? Ifølge Brian Skov Nielsen (EL), byrådsmedlem i Odense og bestyrelsesmedlem i Odense Renovation, er det en kommunal opgave. Arkivfoto: Claus Bonnerup

Politiker afviser kommunal udkonkurrering: NC Miljø er ikke bygget til borgernes affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Brian Skov Nielsen (EL), byrådsmedlem i Odense Kommune og bestyrelsesmedlem i Odense Renovation, mener, håndtering af borgernes madaffald er en kommunal opgave, og NC Miljø er bygget til erhvervsaffald.

Direktøren i NC Miljø, Massimo Forti, frygter at blive udkonkurreret af en stor kommunal spiller - hvad siger du til det?

- Det gør han ikke. Han har aldrig modtaget husholdningsaffald, eftersom det endnu ikke har været genanvendt i sådan en grad, at det skal forpulpes for at blive anvendt til biogas. Han har alene drevet sin forretning med erhvervsaffald fra supermarkeder, restauranter osv. Det rører vi som kommuner ikke, for det må vi ikke. Vi må kun tage os af husholdningsaffald.

Men hvorfor bygge en anlæg til mange millioner kroner under Odense Renovation, når man kan bruge hans anlæg i Ringe?

- Jeg har ikke nogen garanti for, at hans anlæg er stort nok til at varetage de mængder, kommunerne kommer med, og mig bekendt har han en glimrende forretning i forhold til at modtage erhvervsaffald. Jeg synes, det er godt, at de fynske kommuner i fællesskab laver én løsning på tværs af Fyn, så vi ikke får den samme situation som dengang, der blev bygget forbrændingsanlæg med affald, hvor der er en overkapacitet. Her tænker vi langsigtet og med en fælles løsning.

Er det ikke rimeligt, at en privat aktør går ud og anfægter en fælleskommunalt anlæg, hvis han frygter for sin egen virksomhed?

- Vi har som kommuner forpligtelse til at håndtere borgernes affald med en genanvendelsesprocent på 50. Hvis vi undlader at bygge vores anlæg får han méromsætning. Han byggede sit anlæg længe inden, vi begyndte at tale om at forpulpe husholdningsaffald, og hans anlæg er bygget til erhvervsaffald. Det er to fuldstændigt adskilte anlæg. Jeg forstår godt manden, for han kan få en dobbelt eller tredobbelt omsætning på sit anlæg, hvis han får kommunerne med.

Hvis I lod ham håndtere husholdningsaffaldet kunne I spare etableringen på 59 millioner kroner. Hvorfor ikke gøre det?

- Han ville få et monopol og ville kunne skrue på prisen, som han har lyst til. Derfor er vi nødt til at gå den fælles vej og den kommunale vej, og vi er nødt til at tænke langsigtet og sørge for fælles løsninger, så alle fynske kommuner vil arbejde sammen for at få genanvendt husholdningsaffaldet.

Men han er jo også i en konkurrencesituation, når der er fire andre anlæg i Danmark.

- Vi kan ikke køre vores husholdningsaffald til Hirtshals. Det er jo meget mindre bæredygtigt, hvis vi skal køre det langt væk. Derfor skal det selvfølgelig genanvendes og forpulpes på Fyn. Han ønsker selvfølgelig at have et monopol på Fyn, så han kan skrue frit på prisen og fordoble sin omsætning. Han er privat erhvervsdrivende og skal tjene penge til sine aktionærer.

Politiker afviser kommunal udkonkurrering: NC Miljø er ikke bygget til borgernes affald

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce