Platforme med hundeluftere og rengøringsfolk skal fremtidssikres

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), DA-direktør Jacob Holbraad og LO-formand Lizette Risgaard er blandt medlemmerne af Disruptionrådet, som mandag og tirsdag mødes. De skal blandt andet tale platformsøkonomi.

Platforme med hundeluftere og rengøringsfolk skal fremtidssikres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Disruptionråd skal se på udfordringer og muligheder i digitale platforme, hvor folk udbyder arbejdskraft.

Har man brug for at få luftet Fido eller få ryddet ud i nullermændene bag sofaen, så er der hjælp at hente på nettet.

Et stigende antal digitale platforme formidler forskellige former for arbejdskraft borgere imellem. Det viser, at arbejdsmarkedet er i forandring, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Men der sker meget på arbejdsmarkedet på grund af de her platformsøkonomiske selskaber. Både på godt og ondt.

- Nu gælder det om, at vi får de her selskaber integreret i det danske arbejdsmarked, siger han.

De såkaldte arbejdskraftplatforme er på dagsordenen, når Disruptionsrådet mødes mandag og tirsdag. Rådet er sat i verden af regeringen for at udtænke løsninger på, hvordan vi udnytter den teknologiske udvikling bedst muligt.

I en ny kortlægning har Beskæftigelsesministeriet og Erhvervsministeriet undersøgt seks af platformene.

25.000 personer udbød arbejdskraft via platformene i 2017, mens det kun gjaldt 105 i 2015, hvor der kun fandtes få platforme.

I alt anslås det, at der findes mellem 17 og 20 arbejdskraftplatforme i Danmark.

En af dem er Happy Helper, som kalder sig en markedsplads for rengøring.

Ifølge stifter og administrerende direktør Dennis Forchhammer har tjenesten mere end 2500 rengøringsfolk, der tilbyder deres arbejdskraft, mens der er blevet formidlet rengøring til mere end 5000 hjem.

- Hos os er det i høj grad studerende, som selv bestemmer, hvornår og hvor meget de vil arbejde. Vi er ikke arbejdsgiver, så de bestemmer helt selv, om de vil have opgaverne, og hvornår de vil stoppe.

- Vi har en mindstepris på 120 kroner for en times rengøring. Men derudover bestemmer helperen selv, hvad prisen skal være, siger han.

Ifølge Troels Lund Poulsen skal der findes frem til en model, hvor selskaberne får mulighed for at udvikle deres forretning i Danmark.

- Men hvor man samtidig respekterer, at enhver ikke bare er sin egen lykkes smed, siger han.

De ansatte skal sikres med for eksempel pensionsopsparinger og arbejdsskadeforsikringer, ligesom der skal være fair konkurrence med mere traditionelle virksomheder.

- Det er klart, at der er en ulige konkurrencesituation, når etablerede virksomheder for eksempel betaler bidrag til arbejdsmarkedets erhvervssikring og påtager sig en lang række sociale forpligtelser, siger han.

FAKTA: Digitale markedspladser for arbejdskraft vinder frem
Digitale platforme, hvor alt fra hundeluftere til rengøringsfolk udbyder deres arbejdskraft, er i vækst.

Disruptionrådet skal se på udfordringer og muligheder i de nye beskæftigelsesformer, når rådet mødes mandag og tirsdag.

* Et stigende antal digitale platforme er en slags markedspladser for arbejdskraft.

* Det er for eksempel Happy Helper og Hilfr, hvor man kan finde en rengøringshjælp. Dogly, hvor man kan finde en hundelufter. Eller Handyhand, hvor man kan få hjælp til alverdens småopgaver som havearbejde eller at sætte skabe op.

* Ifølge en kortlægning fra Beskæftigelsesministeriet og Erhvervsministeriet findes der mellem 17 og 20 af den slags platforme i Danmark.

* Det er et lidt usikkert skøn, fordi udviklingen går hurtigt, og platforme åbner og lukker, lyder det.

* En analyse, som er baseret på seks platforme, viser, at langt de fleste, der tilbyder deres arbejdskraft, har det som en deltidsbeskæftigelse.

* 25.000 personer udbød arbejdskraft via platformene i 2017. Det gjaldt kun 105 i 2015, hvor kun få af platformene fandtes.

* De gennemsnitlige timepriser varierer fra 130 kroner til 180 kroner i timen.

* Platformene tager sig betalt for at formidle arbejdskraften. Nogle via abonnement for udbyder og bruger, mens andre tager et formidlingsgebyr.

* Et forsigtigt skøn viser, at det samlede forbrug på den slags platforme ligger et sted mellem 25 og 40 millioner kroner i 2017.

Kilder: Beskæftigelsesministeriet

Platforme med hundeluftere og rengøringsfolk skal fremtidssikres

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce