Planen for dansk biogas er fyldt med varm luft

Hashøj Biogasanlæg ved Slagelse.
Foto: Niels Christensen/POLFOTO/arkiv

Planen for dansk biogas er fyldt med varm luft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Biogasanlæg er nøglen til både genbrug af husholdningsaffald og gylle. Men mange biogasanlæg er fallitten nær.

Når danskernes husholdningsaffald skal sorteres mere, så skal meget mere organisk affald laves om til biogas, som er en hjørnesten i de store danske energi- og miljøplaner.

Men udbygningen med biogas har stået totalt i stampe i årevis. Senest har EU nu i over 18 måneder tygget på et forhøjet tilskud til produktionen af dansk biogas, som ellers blev vedtaget af Folketinget helt tilbage i marts 2012.

Reelt set har udviklingen af biogas i Danmark været sat i stå i årevis. Ingen har bygget nyt. Mange eksisterende biogasanlæg har blinkende røde regnskabstal.

Ifølge den daværende VK-regerings plan Grøn Vækst fra 2009 skal 50 procent af landbrugets gylle i 2020 ryge gennem et biogasanlæg til gavn for både miljø, energiproduktion og CO2-regnskab.

Men den plan er der ingen, der længere tror på.

I dag bioforgasses kun syv-otte procent af landbrugets gylle. Og vi skal være glade, hvis vi når op på 20-25 procent i 2020, mener seniorforsker Brian H. Jacobsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet på baggrund af en analyse.

- Det bliver meget, meget svært at nå Grøn Vækst målet, for det tager lang tid at etablere nye anlæg. Men trods alt vil også en tredobling i europæisk sammenhæng være flot, siger han.

- Biogas kan løse miljøproblemer for både landbrug og husholdninger og samtidig blive en vigtig energikilde. Men udviklingen af biogas har stået stille, fordi rammevilkårene ikke har været gode nok.

Siden 1997 er der kun bygget et par store fælles biogasanlæg. De 30-40 anlæg, der har været på tegnebrættet, er sat i stå på grund af uvisheden om afregningsprisen.

Ifølge kontorchef Flemming G. Nielsen fra Energistyrelsen trækker det nu endelig op til en snarlig afgørelse fra EU om den danske støtte til biogas.

- Vi håber på en godkendelse fra EU inden for en måneds tid. Derefter vil vi ret hurtigt med virkning formentlig fra omkring 1. december kunne sætte de nye støtteordninger i kraft, siger han.

Planen for dansk biogas er fyldt med varm luft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce