PensionDanmarks skrappeste virksomhedsrådgiver hedder Per Olsen. Han har arbejdet der i snart 20 år og er ifølge sine chefer verdensmester i at finde fejl i indbetalinger. Derfor har de programmeret robotter til at gøre som ham.

Hvis Per Olsen var fodboldspiller og PensionDanmark var FC Barcelona, ville han være Lionel Messi. Han er den bedste til det, han gør, siger hans chefer. Det er imidlertid ikke at score mål, men at knuse nogle af de 46.000 forkerte pensionsindbetalinger, hans arbejdsgiver modtager årligt. Og nu har cheferne fundet en måde, de kan få flere og mere effektive Per Olsen'er på deres hold.

- Per er verdensmester i fejlfindinger. Derfor har vi afkodet Per. Alle de ting han gjorde tidligere, alle hans rutiner, har vi lært de digitale medarbejdere, siger Flemming Schmidt, som er direktør for it og kundesupport i PensionDanmark.

"Digitale medarbejdere" er en betegnelse for deres robotter. Fem licenser på et stykke software, som de ved at kigge Per Olsen over skuldrene har programmeret til at gøre dele af hans arbejde.

Hjælpende hænder

Alligevel frygter han ikke, at robotterne en dag helt vil overtage hans job.

- Nej, svarer han såre simpelt på det spørgsmål.

Han er en mand af få ord, mærkes det hurtigt i interviewet. Blikretningen fjerner sig sjældent fra bordet foran ham, og det virker som om, han hellere ville bruge sin tid på det, han er verdensmester i, end han vil svare på spørgsmål fra fynske journalister.

Han er 48 år gammel og har studeret på handelsgymnasiet og forsikringsakademiet. Han har snart 20 års jubilæum i PensionDanmark og kan udover virksomhedsrådgiver også skrive robotrådgiver på CV'et.

De "digitale medarbejdere" er hjælpende hænder, fortæller han. De kan bruges til det monotone tastearbejde, som han bruger en stor del af sin tid på. Det skaber luft til, at han kan være proaktiv over for kunderne, komme på flere virksomhedsbesøg og lave mere af det "sjovere" arbejde.

- Det er alt sammen fint, siger Per Olsen.

Robotten har mangler

Men hvad så, når robotterne snart kan tage telefonerne, tale dansk og desuden bliver selvlærende?

Den 48-årige verdensmester i fejlfinding tager det med ophøjet ro. Han tror, at teknologiens potentiale er stort, men ser alligevel ting, som maskinerne aldrig vil kunne gøre.

- De kan ikke give den brede, personlige rådgivning. Og lige nu kan den jo heller ikke mere, end jeg kan.

  • joergensen_emil

    Af:

    Jeg er journalistpraktikant fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus og er på Fyens Stiftstidende indtil februar 2017.

Mere om emnet

Se alle
Europa-Parlamentet vil have bedre rådgivning om brug af robotter

Europa-Parlamentet vil have bedre rådgivning om brug af robotter

Skolebørn vilde med robotter

Skolebørn vilde med robotter

Robotterne kommer - og hurra for det

Robotterne kommer - og hurra for det