Pensionskassernes TDC-partner vækker bekymring om skattely

Macquarie står til at blive medejer af TDC. Tidligere har Macquarie fået stor kritik for sine skattebetalinger.

Pensionskassernes TDC-partner vækker bekymring om skattely

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Macquarie, der er blandt byderne på TDC, er tidligere blevet kritiseret for brug af skattely i Danmark.

Australske Macquarie, der sammen med flere danske pensionskasser står til at blive ejer af TDC, har flere gange trukket overskrifter for at være ganske kreativ, når det kom til skattebetalingen fra ejerskabet af Københavns Lufthavne.

Det bekymrer medlem af Europa-Parlamentet Jeppe Kofod (S), der i mange år har arbejdet for at styrke skattelovgivning i EU.

- Jeg er bekymret for, om Macquarie vil fortsætte med agere, som de tidligere har gjort.

- Læser man deres "code of conduct", så er de imod ting som hvidvask af penge og finansiering af terrorisme. Men de nævner over 20 sider ikke fair beskatning med ét ord.

- De bruger aggressiv skatteplanlægning og betaler bevidst dermed ikke skat der, hvor de tjener deres penge. Det er ikke i orden. Så hvis de ender med at eje en del af TDC, synes jeg, at vi skal stille krav til, hvordan de agerer, siger Jeppe Kofod

Macquarie købte sig ind i Københavns Lufthavne i 2005 og ejede frem til 2017 en majoritetsandel sammen med skiftende partnere.

Her fik en række ejerkonstruktioner, der involverede selskaber i Luxembourg, der mindskede skattebetalinger i Danmark, kritik.

- Macquarie benytter sig af klassiske eksempler på, hvordan man unddrager sig fair skat der, hvor man tjener sine penge.

- Selv om det ikke nødvendigvis er ulovligt, så mener jeg, at selskaber har en forpligtigelse til at betale fair skat til det samfund, de er en del af, siger Jeppe Kofod.

Macquarie står nu til at blive medejer af TDC sammen med de danske pensionskasser PFA, ATP og PKA. Pensionskasserne fortæller, at de ikke har betænkeligheder ved at gå samme med Macquarie.

PFA's kommunikationsdirektør Mikkel Friis-Thomsen skriver i et svar:

- Macquarie har stor ekspertise inden for infrastruktur, og det er vigtigt, for at vi er med.

- PFA har en klar skattepolitik, der siger, at vi forventer, at PFA's samarbejdspartnere betaler alle skatter og afgifter i henhold til både lovgivning og praksis.

ATP henviser til PFA, der ifølge ATP udtaler sig på vegne af pensionskasserne angående Macquarie.

PKA henviser til sin politik om ansvarlige investeringer, der blandt andet er, at skattestrukturen skal sikre overholdelse af national lovgivning og sker i lande med transparens.

FAKTA: Macquaries skattehistorier i medierne
Australske Macquarie står til at blive medejer af danske TDC sammen med flere danske pensionskasser.

Macquarie var fra 2005 til 2017 ejer af Københavns Lufthavne. I den periode var der flere historier om, hvordan selskabet mindskede sin skattebetaling.

Her er en oversigt over de historier, der har præget mediebilledet omkring Macquaries ejerskab af Københavns Lufthavn.

* I 2011 kunne Politiken fortælle, at Macquarie havde hevet 2,2 milliarder kroner ud af lufthavnen via en skattekonstruktion i Luxembourg og dermed undgået skat for over 500 millioner kroner.

Det var sket ved, at Macquarie havde ydet lån til lufthavnen til en høj rente. Rentebetalingerne skete til et selskab i Luxembourg. Dermed kunne der trækkes penge ud af lufthavnen, der ikke skulle beskattes som et overskud.

* Det kom kort efter frem, at Skat havde rejst et krav på 800 millioner kroner mod Macquarie.

* I 2014 optrådte Macquarie prominent i de såkaldte LuxLeaks, et læk af 28.000 dokumenter, der afdækkede en lang række selskabers lukrative skatteaftaler med Luxembourg.

* I 2017 kunne Ekstra Bladet fortælle, at de milliarder af kroner, som Macquarie havde udbetalt sig selv i udbytte fra lufthavnen, var gået via flere selskaber i Luxembourg til et selskab på det kendte skattely Guernsey.

* I 2017 kritiserede erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) og transportminister Ole Birk Olesen (LA), at Macquarie havde trukket store udbytter ud af lufthavnen i stedet for at investere i den og sænke priserne for flyselskaberne.

* Ekstra Bladet skrev i starten af 2017, at Skat har sager kørende mod selskabet både for ikke at have betalt udbytteskat i Danmark og for den luxembourgske lånefinte. Det kan Skat dog hverken be- eller afkræfte.

Kilder: Politiken, Ritzau, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Børsen.

Pensionskassernes TDC-partner vækker bekymring om skattely

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Annonce
Annonce
Annonce